Bosnië
Bosnië is een gebied op de Balkan dat met Herzegovina de republiek Bosnië en Herzegovina vormt. Bosnië-Herzegovina grenst in het westen en het noorden aan Kroatië en in het oosten en zuiden aan Servië en Montenegro en nog net aan de Adriatische Zee.
Bosnië was in de prehistorie al bewoond. In de tiende eeuw maakte Bosnië deel uit van Servië en later van Kroatië. Toen Kroatië in de twaalfde eeuw Hongaars werd, behield Bosnië zijn zelfstandigheid. Bosnië behoorde vanaf 1918 tot het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, dat in 1929 zijn naam veranderde in Koninkrijk Joegoslavië.
Begin 1992 viel Joegoslavië uiteen en werd Bosnië-Herzegovina door de Bosniërs en Bosnische Kroaten en vervolgens door de Bosnische Serven de onafhankelijkheid uitgeroepen. Dit leidde tot de Bosnische oorlog. Het Verdrag van Dayton markeerde in 1995 het einde van deze oorlog, waarna de republiek Bosnië en Herzegovina een feit was. Het grootste deel van Bosnië is heuvelachtig en op veel plekken bergachtig. Het grensgebied met Kroatië wordt gevormd door de uit poreuze kalksteen bestaande Dinarische Alpen.
Dit karstlandschap bestaat uit grillige rotsformaties, met vele grotten en rivieren. Het noordelijk deel van Bosnië, tussen de hogere delen en de rivier de Sava is grotendeels met bos bedekt. Het oostelijke landschap van Bosnië wordt bepaald door poljes (hoogvlaktes) met ondoorlatende bodems en vele meren, tussen steile bergwanden. Enkele grote poljes zijn het Livansko Polje bij de stad Livno en Popovo Polje bij de stad Trebinje.
De belangrijkste rivieren zijn de Sava, een zijrivier van de Donau, en de Drina. Bijna alle belangrijke rivieren van Bosnië-Herzegovina lopen vanuit de bergen af naar de laagvlakte in het noorden naar de rivier de Sava. Alleen de Neretva eindigt in de Adriatische Zee. Europa’s langste ondergrondse rivier, de Trebisnjica, stroomt ondergronds door Bosnië en komt bij Dubrovnik in Kroatië boven de grond.
Sommige meren in Herzegovina zijn er alleen in de loop van de winter; als de sneeuw gaat smelten en de ondergrondse rivieren een weg naar boven zoeken, lopen ze vol. In de droge zomermaanden verdwijnen de meren weer compleet. In het zuidoosten van Herzegovina ligt het Sutjeska Nationaal Park. Hier ligt ook de hoogste berg van Bosnië-Herzegovina, de Maglic met een hoogte van 2387 meter.
In het zuidwesten aan de grens met Kroatië liggen de Dinarische Alpen met toppen van gemiddeld 1500 meter. Bosnië-Herzegovina heeft ongeveer 3500 plantensoorten en is zeer bosrijk; ongeveer de helft van het land is met bossen bedekt, Voornamelijk pijnbomen-, beuken en eikenbossen. In Herzegovina komen ook vijgenbomen en cipressen voor. Er is een gevarieerd dierenleven in Bosnië-Herzegovina. Er zijn wolven, wilde zwijnen, lynxen, wilde katten, otters, vossen, gouden jakhalzen, dassen, valken en af en toe een zeldzame beer. Veel voorkomende vogels in Bosnië zijn onder andere arenden, haviken, fazanten, wilde eenden en ooievaars.
De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina is Sarajevo. Het grootste deel van deze staat is gebouwd in de Sarajevo vallei omgeven door bergen. De rivier Miljack kruist de stad van oost naar west. Door de ligging in het binnenland en tussen de bergen zijn deze bergen erg sneeuwzeker, wat de omgeving zeer geschikt maakt voor wintersport.
Bezienswaardigheden in Sarajevo: Baščaršija. (Het centrale plein in de binnenstad), Gazi Husrev Bey moskee, Oude Servisch-Orthodoxe kerk, Brusa Bezistan Bazar, Trg Oslobođenje (Gelegen langs de Ferhadija is dit een klein parkje omgeven door terrasjes). In de plaats Mostor is de oude Turkse brug van Mostar waar de stad naar genoemd is te vinden. In 1993 is de brug verwoest en in 2004 is de brug herbouwd.