Cyprus

Cyprus ligt in de Middellandse Zee, ten zuiden van Turkije en ten westen van Syrië. Het eiland Cyprus is bewoond sinds 7000 voor Christus. Vanaf 58 voor Christus viel Cyprus onder het Romeinse Rijk.

Vanaf 647 komen de Arabieren aan macht in Cyprus. In 1094 de Byzantijnse Kerk. In 1191 werd Cyprus door Engeland verkocht aan tempeliers. In 1426 de Egyptenaaren. In 1573 de Turken. In 1871 de Engelsen. Cyprus werd in 1925 een Britse kolonie. In 1960 werd Cyprus een republiek. Dit duurde tot 1963, toen werd het Griekse en Turkse gedeelte weer gesplitst.

Cyprus is verdeeld in een Turks en een Grieks georiënteerd deel. De scheidingslijn tussen deze 2 delen loopt dwars over het eiland en door de stad Nicosia. Alleen via deze stad is het beperkt mogelijk om vanuit het Grieks georiënteerde deel maximaal een dag het Turkse deel te bezoeken. Op beide delen van Cyprus zijn toeristische gebieden, waar men in principe nauwelijks iets merkt van de onenigheid tussen de 2 nationaliteiten.

Het oostelijke deel van Cyprus is vlak tot lichtglooiend, kaal en dor, met ter hoogte van Larnaca en ten zuiden van Limassol zoutmeren. Het centrale deel van Cyprus wordt gedomineerd door het Troodos-gebergte met veel bergdorpjes en de 1951 meter hoge Chionistra (Mount Olympus), de hoogste top van Cyprus.

De omgeving is hier groen, met bossen, fruitbomen en wijngaarden, terwijl de lagere delen zandsteenachtig zijn. Langs de kust van Cyprus kent het westelijke deel vruchtbare gebieden met wijngaarden, bananenplantages, amandel-, citrus- en olijfboomgaarden. De kust van Cyprus heeft zowel ruime baaien met zandstranden als grillige en rotsachtige delen met steile klippen en baaitjes.

Een bijzonder gebied op Cyprus is de regio Akamas, een schiereiland in het uiterste noordwesten van het eiland. Het ruige landschap met heuvels tot 670 meter hoog, diepe kloven en brede zandstranden heeft een grote diversiteit aan flora en fauna. Zo zijn de stranden aan de westkust van Akamas zeer belangrijk als nestgebied voor de zeeschildpadden.

In de zeeën rondom Cyprus leven twee soorten zeeschildpadden, de onechte karetschildpad en de soepschildpad. Beide soorten leggen regelmatig hun eieren op de zandstranden. Door het toenemende gebruik van de stranden ten behoeve van toerisme en recreatie en het grote aantal dieren dat sterft in de netten van vissers, zijn de zeeschildpadden van Cyprus -met name de soepschildpad ernstig bedreigd.

Zonder extra bescherming zijn deze dieren gedoemd te verdwijnen en er zijn dan ook allerhande initiatieven opgestart om het niet zover te laten komen. Nesten worden met kooien beschermd tegen vossen en vogels en de eieren worden uitgebroed in broedmachines. Om de overlevingskansen verder te vergroten worden jonge schildpadjes in grote kooien in de zee grootgebracht totdat ze minder kwetsbaar zijn.

De populairste plaatsen op Cyprus zijn Ayia Napa, Limassol Bay, Larnaca Bay en Paphos. Cyprus wordt mede door het milde klimaat, het gevarieerde landschap en de diverse bezienswaardigheden jaarlijks door vele toeristen bezocht. Nabij Ayia Napa ligt de ruim opgezette badplaats Protaras met op korte afstand de scheidingslijn met het Turks georiënteerde deel.

De toeristische kuststrook Larnaca Bay ligt langs een drukke hoofdweg. Ook Limassol Bay ligt langs een drukke hoofdweg, nabij de grote havenstad Limassol. De badplaats Paphos bestaat uit een oorspronkelijk en een levendig, toeristisch stadsdeel (Pano Paphos en Kato Paphos). Vooral in de regio Paphos zijn tientallen oudheidkundige vondsten. Een aantal stranden is verzorgd en er is soms strandbewaking.

In Ayia Napa, Larnaca Bay en Limassol Bay zijn de stranden vaak breed en lang. Paphos echter heeft meerdere kleine stranden aan baaien. De zeebodem loopt vaak vrij snel af en bij enkele stranden, voornamelijk in Paphos, is regelmatig een sterke branding. Bezienswaardigheden op Cyprus zijn: Byzantijnse kerk uit de 10e eeuw met fresco's bij Paphos, De stad Paphos met archeologisch museum, huis van Dionyssos, basiliek, fort, de koningsgraven en Paphos Aquarium, de stad Nicosia met archeologisch museum, kathedraal en Venetiaanse wallen.

De stad Limassol met o.a. archeologisch museum, dierentuin, kastelen, Grieks-Romeins theater en Apollo-tempel. Het Troodos-gebergte met o.a. het roodhitissa- en Kykko-klooster en wijndorpjes, boottochten langs de kust van Paphos of Larnaca, meerdaagse cruises naar Israël en Egypte vanuit Limassol, de baden van Aphrodite en de Aphrodite en Adams trail bij Latchi en Polis, de Caledonian watervallen bij Pano Platres,

De stad Larnaca met het fort, de opgravingen van Kourion, het Pierides-museum en de St. Lazaruskerk, Bronnen in Moutoullas, klooster van Omodhos, ten zuiden van Pano Platres, of het volkskunstmuseum in Phini, bij Pano Platres.

Foto Cyprus

Standaard Informatie:

Naam: Cyprus

Hoofdstad: Nicosia

Valuta: Euro

Inwoners: 792.604

Taal: Grieks & Turks