Kameroen

Kameroen is een land in West-Afrika. Kameroen grenst in het noordoosten aan Tsjaad, in het zuidoosten aan de Centraal Afrikaanse Republiek, in het zuiden aan Kongo, Gabon en Equatoriaal Guinea en in het westen aan de Atlantische Oceaan en aan Nigeria. Kameroen kent een politiek stabiel klimaat, en is daardoor in staat geweest om een goede infrastructuur op te bouwen. Ook kent het land goede landbouw en olie-industrie.

Er zijn bewegingen gaande in de richting van democratie, maar tot dusver is de macht in het land in handen van een kleine minderheid. De huidige President is Paul Biya met als Eerste minister Ephraim Inoni. Kameroen werd in de 15e eeuw ontdekt door de Portugees Fernão do Pó.

Tijdens een van hun reizen voeren ze langs de kust van Kameroen en waren ze onder de indruk van de grote garnalen die in de rivieren leefden. Daarom gaven ze het land de naam “Cameroes”, wat de Portugese benaming voor garnalen is.

In 1922 kreeg Cameroun beperkt zelfbestuur. In 1954 werd Cameroons onderdeel van de Federatie van Nigeria. In 1959 werd Cameroun onder de naam République du Cameroun een autonome republiek binnen de Franse Gemeenschap. Op 1 oktober 1961 werden de République du Cameroun en Cameroons samengevoegd tot de Federale Republiek Kameroen. Frankrijk, de VS en Europa dwongen Biya om democratische hervormingen door te voeren. Uiteindelijk stond Biya in 1991 de vorming van oppositiepartijen toe.

Kameroen wordt ook wel "Petit Afrique" of "Little Africa" genoemd. Dit omdat binnen het land bijna alle denkbare Afrikaanse natuursoorten te vinden zijn: Tropisch regenwoud in het Zuidoosten, bergen in het westen Savanne in het midden, en in het Noorden Sahel en Woestijngebieden. Iedere streek in Kameroen heeft haar eigen planten- en dierenwereld.

Langs de kust ziet de flora en fauna er heel anders uit dan in de bergen of op de savannen. In de wouden staan bomen als ebben en mahonie. Er bloeien orchideeën en er staan rubberplanten. De savannen daar en tegen zijn kaal en begroeid met grassen. Kameroen heeft een zeer gevarieerde fauna. In de wouden leven krokodillen, bosantilopen en verschillende apensoorten, waaronder chimpansees, gorilla's en mensapen.

Er leven ook diverse soorten slangen. De nationale parken zijn bevolkt met onder andere olifanten, giraffen, panters, en elanden. De vogelstand is ook uitgebreid en vogelkenners komen graag naar Kameroen.

Yaoundé is in de laatste decennia van een slaperige koloniale stad uitgegroeid tot een levendige stad met tal van bezienswaardigheden. De stad is gelegen in het westen van het land in een heuvelachtige omgeving op ongeveer 150 kilometer afstand van de Atlantische Oceaan. De sfeer in de stad is gezellig vanwege de diverse markten en kronkelige wegen. Het 'Centre Artisinal' is een overdekte marktplaats waar lokale kunstenaars hun handwerk verkopen. De Avenue Kennedy is de belangrijkste winkelstraat van de stad.

Het benedictijner klooster is gelegen aan de voet van de berg Fébé en huisvest het Museum van Kameroenese Kunst. In het westen van Yaoundé ligt de wijk Melen waar het Museum van de Zwarte Kunst staat met een doorlopende expositie van maskers, textiel en muziekinstrumenten. In de kerk van Melen worden op zondag diensten gehouden waarbij dans en zang centraal staan.

In het noorden van de stad liggen de uitgaanswijken Messa, Mokola en Briqueterie. Hier bevinden zich ook de meeste restaurants. Na Yaoundé is Douala de belangrijkste stad van Kameroen. Er wonen veel Bamiléké die de industrie tot bloei hebben gebracht. In hét Museum van Douala is Afrikaanse Kunst te bezichtigen. Op de markt Artisianal Camerounais zijn souvenirs te koop. Het nabijgelegen Limbe is een badplaats met botanische tuinen en een gorilla/chimpansee opvangcentrum.

Kribi is minder toeristisch maar biedt mooiere stranden. Mount Cameroon is te bereiken vanuit Douala. Het is een sport om naar de top te klimmen. Het voetpad leidt door tropische bossen naar hoger liggende weiden en is ruim 25 kilometer lang. Ongeoefende bergwandelaars wordt aangeraden twee dagen over de tocht te doen en te overnachten in een berghut. Foumban bevindt zich in de bergen in het westen van het land. De geschiedenis van de stad is nauw verbonden met de Bantoe stam.

Het is de voormalige zetel van de sultan en het koninklijke paleis dat op een middeleeuws fort lijkt, en is een bezoek waard. In het paleis is het Museum van de Sultan gehuisvest, waar allerhande schatten van de voormalige heersers zijn tentoongesteld, zoals wapens, tronen, maskers en juwelen. Kameroen kent zeven nationale parken, waarvan het Parc National de Waza ook nog eens een van de beste wildreservaten van Afrika is. Het park staat bekend om de grote kudden olifanten die er leven en zich verzamelen rondom de drenkplaats, de Mare aux Eléphants.

Er zijn ook leeuwen, antilopen, giraffen en apen. Daarnaast leven er veel bijzondere vogels, zodat het park ook interessant is voor ornithologen. Een ander reservaat, het Réserve de Dja, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en heeft de grootste oppervlakte ongeschonden regenwoud in Kameroen. De overige nationale parken zijn Faro Nationaal Park in Adamaoua (Zuid Kameroen), Nationaal Park van Campo, Nationaal Park van NKI, Nationaal Park van Benoue en Faro Nationaal Park (Noord Kameroen).

Andere bezienswaardigheden zijn: Lake Barombi. Dit meer is eigenlijk een kratermeer in een uitgedoofde vulkaan en ligt in een tropische natuur, Bergwandeling naar de Fulani, Lake Awing, Trekking in de bergen bij Big Babanki, Paardrijden in de omgeving van Bamenda, in de Bamilike streek is het mogelijk om de Metchie waterval te bezoeken

Foto Kameroen

Standaard Informatie:

Naam: Kameroen

Hoofdstad: Yaoundé

Valuta: CFA-frank

Inwoners: 18.467.692

Taal: Engels & Frans