Litouwen
Litouwen is een Noord-Europees land tussen Letland in het noorden, Wit-Rusland in het oosten, Polen en Rusland in het zuiden en de Oostzee in het westen. Litouwen wordt voor het eerst genoemd in de Quedlinburgse Annalen van het jaar 1009, maar er is pas sprake van een Litouwse staat tegen het einde van de 12e eeuw. In de 13e-14e eeuw breidde het gebied van de Litouwers zich flink uit over wat nu Wit-Rusland en Oekraïne zijn. Het rijk bereikte zelfs de kust van de Zwarte Zee.
Allengs kwamen de Litouwse ridders steeds verder in het nauw door de ridders van de Duitse Orde, die in Pruisen een belangrijk bastion gesticht hadden. De Litouwers werden daardoor de natuurlijke bondgenoten van het koninkrijk Polen en in 1385 wist de Litouwse leider Jogajla de beide rijken in personele unie te verenigen door zich tot koning van Polen te laten verkiezen. In 1386 volgde zijn kroning als koning van Polen en in 1387 werd Litouwen eindelijk officieel ook gekerstend.
Het was daarmee de laatste Europese staat die tot het christendom overging. Vanaf 1392-1430 regeerde Vytautas de Grote over Litouwen en onder hem verkreeg het gebied de titel Grootvorstendom Litouwen. Deze tijd is het hoogtepunt van de Litouwse macht. In 1410 werd zelfs de Duitse Orde vernietigend verslagen in de Slag bij Tannenberg. Casimir Jagiello 1440-1492 breidde de invloed van de Jagiello-dynastie nog verder uit, hij bracht Pruisen als vazalstaat onder de Pools-Litouwse troon en zette zijn zoon op de troon van Tsjechië en Hongarije.
In 1569 werden Polen en Litouwen bij de Unie van Lublin tot één staat verklaard. In 1915 werd het gebied door Duitse troepen bezet. Tussen 1920 en 1927 kende Litouwen een periode van parlementaire democratie met verscheiden partijen, In 1926 onderbrak een coup d'état het democratische systeem in Litouwen na de vorming van de eerste linkse Litouwse regering. Vanaf 1929 tot 1940 heerste Smetona alleen over Litouwen. Door het Molotov-Ribbentroppact tussen Hitler en Stalin kwam er een eind aan de onafhankelijkheid.
Na de aanval van Hitler op Rusland werd Litouwen van 1941-1944 opnieuw door de Duitsers bezet. In 1944 werd het land opnieuw 'bevrijd' ditmaal door de Sovjets en vanaf dat tijdstip tot 1990 was Litouwen opnieuw een Sovjetrepubliek.
Op 11 maart 1990 verklaarde de Opperste Sovjet van Litouwen het land onafhankelijk. Het land is op 1 mei 2004 toegetreden tot de Europese Unie. Het klimaat ligt tussen land- en zeeklimaat in. Litouwen heeft 330 verschillende soorten vogels. Voor de meest zeldzame soorten zijn reservaten ingericht. De zeldzame vogels die hier leven zijn: zee- en visarenden, uilen, kraanvogels en korhoenders. In gebieden als de delta van de Nemunas, end de kust bij Klaipéda zijn speciale observatieplaatsen ingericht.
De bossen van Litouwen bieden onderdak aan verschillende soorten grootwild dat in West-Europa nagenoeg is verdwenen, zoals beren en wolven. Vilnius is de hoofdstad van Litouwen. Het ligt in het zuidoosten van Litouwen aan de rivier de Neris. De stad is gesticht in 1323 en stond tussen 1795 en 1918 onder Russisch bestuur. Aan de periode van de sovjetbezetting herinnert het KGB-museum aan de Gemimino.
Hier zijn de cellen te vinden, waar de duizenden Litouwers met twintig mensen per cel werden vastgezet voordat ze werden gedeporteerd. De rondleidingen worden gegeven door een gids die het zelf aan den lijve heeft ondervonden. De stad staat bekend om haar vele oude kerken, gebouwd tussen 1400 en 1800. De Oude Stad, het historische centrum van Vilnius, is een levend museum. Vanuit het Hoge Burcht Museum heeft men een prachtig uitzicht over dit deel van de hoofdstad. Pilies gatve was de hoofdstraat van het middeleeuwse Vilnius.
De straat biedt met haar voormalige paleizen en bakstenen koopmanshuizen uit de 15de eeuw een historisch decor. Een van de interessantste huizen staat op nummer 12, Het Narutis hotel op nummer 24 gaat terug tot de 16de eeuw. In het barokke huis op nummer 26 werd op 16 februari de onafhankelijkheidsverklaring getekend.
Schilderijen bekijken kunt u volop in de binnenstad, bijvoorbeeld in het Chodkeviciai paleis, waar de potrettengallerij van Vilnius is gevestigd. In het Radvilos Paleis is een museum, waar kunst uit de 16de en 17de eeuw is ondergebracht.