Noorwegen
Noorwegen, officieel het Koninkrijk Noorwegen, is een land in Noord-Europa. Het ligt op het Scandinavische schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Noorwegen is een constitutionele monarchie. De huidige koning van Noorwegen is Harald V. Tot Noorwegen behoort ook de eilanden Spitsbergen en Jan Mayen in de Noordelijke IJszee en het eiland Bouvet in de Zuidelijke IJszee. Noorwegen eist tevens een deel op van Antarctica (Dronning Maud Land en Peter I-eiland). Noorwegen wordt aan de gehele westzijde begrensd door de Atlantische Oceaan, die in het noorden overgaat in de Noordelijke IJszee. Langs deze kust zijn de bekende fjorden. Het meest noordelijke deel van Noorwegen ligt boven de Noordpoolcirkel.
Noorwegen was een zelfstandig koninkrijk van de negende eeuw na Christus tot 1397, waarna het in de Unie van Kalmar terechtkwam met Denemarken en Zweden. Toen Zweden in 1521 de Unie verliet, werd Noorwegen al snel een provincie van Denemarken. Het bleef onder Deens gezag tot het in 1814 overging in Zweedse handen. Noorwegen kreeg toen een eigen grondwet en meer zelfbestuur. In 1905 werd Noorwegen weer een onafhankelijke staat met koning Haakon VII als staatshoofd. De Noorse bevolking heeft tot twee keer toe in een referendum het lidmaatschap van de Europese Unie afgewezen.
Oslo is de hoofdstad van Noorwegen, met circa 520.000 (2004) inwoners is het tevens de grootste stad van het land. Oslo is ook een provincie van Noorwegen; de gemeente en provincie Oslo zijn hetzelfde. Oslo is gelegen in het zuidoosten van het land, aan het begin van de Oslofjord. De stad is gesticht rond 1048 door koning Harald III. In 1624 werd de stad door een brand grotendeels verwoest. De Deens-Noorse koning Christiaan IV liet de stad iets meer naar het westen herbouwen en veranderde de naam van de stad naar zichzelf in Christiania. In 1925 werd de naam naar de oude iets oostelijker gelegen stad weer terug veranderd in Oslo, wat "vlakte van de goden" betekent. De Noorse hoofdstad is prachtig gelegen aan de gelijknamige fjord.
En hoewel Oslo de allure heeft van een grote stad, is de natuur overal dichtbij. Zo kun je heerlijk skiën in één van de prachtige buitengebieden van de Noorse hoofdstad. Oslo is de oudste stad van alle Scandinavische hoofdsteden en heeft ongeveer een half miljoen inwoners. De inwoners zijn bijzonder vriendelijk en gastvrij.Het centrum van Oslo is niet al te groot, hierdoor is alles goed bereikbaar. Oslo is overzichtelijk en heeft vele bezienswaardigheden. Zo vind je hier veel fascinerende musea, aparte architectuur en prachtige kunstwerken. Een voorbeeld hiervan is het stadhuis met haar opvallende torens. De historische vesting Akershus en het gezellige Aker Brygge met zijn vele terrassen aan de fjord. Het Koninklijk Paleis is dé grote blikvanger aan het einde van de Karl Johansgata.
Karl Johansgata is de hoofdstraat van deze prachtige stad. In de Karl Johansgata vind je winkels met voor ieder wat wils. Trendy winkels, mooie restaurants en oude kroegjes zijn hier volop aanwezig. Breng ook een bezoek aan de stadskathedraal, de Oslo Domskirke . Deze kathedraal is gebouwd in 1697 en is beroemd om haar indrukwekkende glaswerk. Andere belangrijke steden in Noorwegen zijn Bergen, Tromso, Trondheim en Stavanger. De plaats Bergen is de hoofdstad van het fjordengebied. Mooi is het historische gedeelte van de stad Bryggen genaamd. Het bestaat uit een kade met daaraan de voor Bergen zo typerende huizen. Hier vind je het Bryggen Museum.
Het museum bevat mooie exposities over het oudste deel van Bergen. Verder is er nog het Hanseatisk Museum, dat in één van de oudste en best bewaarde huizen te vinden is. Op een doordeweekse dag kun je tegenover Bryggen een bezoek brengen aan de beroemde vismarkt van Bergen en jezelf verwennen met een broodje verse Noorse garnalen. Wil je Bergen van bovenaf zien, dan raden wij je een retourtje met de Fløien-baan aan. Een bergtreintje dat achter Bryggen begint en je naar de top van Mount Fløien brengt. Op 320 meter hoogte kun je uitstappen en in alle rust van het uitzicht genieten. Tromsø is één van de belangrijkste plaatsen in het hoge noorden van Noorwegen. Het heeft een prachtige ligging tussen bergen en fjorden. Een kabelbaan gaat naar vierhonderd meter hoogte, zodat van het uitzicht over Tromsø en omgeving genoten kan worden.
Tromsø is gelegen op drie eilanden die met elkaar verbonden zijn door indrukwekkende bruggen. Een ander kenmerkend bouwwerk is de IJszeekathedraal, een kerkgebouw met een zeer aparte vormgeving. De architect heeft getracht om de vorm van een ijsberg in dit bouwwerk terug te laten komen. De nieuwste attractie is Polaria, een informatiecentrum over de poolwereld met o.a. een panoramische film over Spitsbergen. Tromsø is door haar universiteit ook een echte studentenstad met een bijzonder uitgebreide en gezellig uitgaansleven. De grootte van het land brengt een verscheidenheid aan natuur en landschappen met zich mee; van rotsachtige fjorden aan de westkust tot zowel begroeide als kale bergen en hoogvlakten landinwaarts. Fjorden zijn diepe inhammen die ver landinwaarts reiken.
De bekendste fjorden zijn: de Sognefjord, met een lengte van meer dan tweehonderd kilometer de grootste fjord van Noorwegen en de Hardangerfjord . Een extra attractie is de befaamde rots Prekestolen in de Lysefjord . Deze rots steekt ongeveer zeshonderd meter boven het water uit en is een populaire attractie. Bekend is ook de Geirangerfjord omgeven door bergwanden van bijna duizend meter hoogte, die mede daardoor een uiterst spectaculaire aanblik biedt. De Noorse bergwereld is van een ongekende schoonheid. De bergtoppen van Jotunheimen zijn weliswaar niet zo hoog als in bijvoorbeeld de Alpen (de Galdhøpiggen is met 2469 meter de hoogste berg van Noorwegen), toch vormt het ruige berggebied met zijn besneeuwde bergtoppen een extra dimensie in het Noorse landschap.
Zowel Jotunheimen als het verder naar het oosten gelegen berggebied Rondane is uitgeroepen tot nationaal park. Indrukwekkend is ook het grote gletsjergebied in Noorwegen, de Jostedalsbreen genaamd. Een aantal uitlopers van deze gletsjer kun je bezoeken. Er zijn verschillende klimaten in Noorwegen. De westkust, het fjordengebied, heeft een zacht gematigd zeeklimaat, iets koeler dan Nederland. In het hoge noorden van Noorwegen is een toendraklimaat. Ten oosten van de bergketens heerst een landklimaat. In sommige gebieden in de westelijke fjorden en het midden valt meer dan 4000 mm neerslag per jaar, terwijl de neerslag in het noorden en achter de bergen niet meer dan 600 mm per jaar bedraagt.