Oekraïne
Oekraïne is een land in Oost-Europa dat in het zuiden grenst aan de Zwarte Zee, in het oosten aan Rusland, in het noorden aan Wit-Rusland en in het westen aan Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. Oekraïne is het op één na grootste land van Europa.
De hoofdstad van de Oekraïne is Kiev. Ten noorden van Kiev ligt Tsjernobyl waar zich in 1986 een nucleaire ramp voltrok. Drie grote rivieren doorkruisen het land, de Dnjepr, de Dnjestr en de Donets. In de 9e-13e eeuw was in gedeelten van het huidige Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland het Kievse Rijk gevestigd, opgericht door de Varjagen uit Scandinavië, die onder andere handel dreven op Constantinopel.
In 988 werd het Byzantijnse christendom geïntroduceerd. Het Rijk van Kiev raakte langzamerhand versnipperd over verschillende vorstendommen en het Oekraïense grondgebied viel in 1240 ten prooi aan invallen van Mongolen. In de 13e-14e eeuw wist Litouwen steeds meer voormalige Russische vorstendommen ten westen van de Dnjepr onder zijn gezag te verenigen. In 1362 werd ook Kiev ingenomen.
Litouwen fuseerden in 1569 met Polen. De gebieden ten oosten van de Dnjepr werden in 1686 onderdeel van Rusland, en werden geleidelijk gerussificeerd. Die ten westen van de Dnjepr bleven Pools, kwamen in 1795 onder Habsburg, en ondergingen een westerse invloed. In deze periode werden de grondslagen gelegd voor de nu nog bestaande verschillen tussen het westen en het oosten. Na de Oktoberrevolutie volgden tijdens de Russische Burgeroorlog verschillende staten elkaar op in Oekraïne.
In 1922 werd de Oekraïense SSR onderdeel van de Sovjet-Unie. Tijdens het bewind van Stalin onderging het oostelijke deel van Oekraïne een krachtige industriële ontwikkeling. De gedwongen collectivisering van landbouwbedrijven leidde echter tot de hongersnood van 1932-33 waardoor een vijfde deel van de boerenbevolking het niet overleefde.
In 1939 kwam ook het westelijk deel van Oekraïne onder Sovjetbewind. In 1941 vielen de Duitsers de Sovjet-Unie binnen. Zij gingen daarbij over tot grootschalige jodenvervolgingen en het ronselen van ‘Ostarbeiter’. Oekraïne verloor toen een zesde deel van de bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de Oekraïne zich tot een van de belangrijkste en meest welvarende Socialistische Sovjetrepublieken van de Sovjet-Unie. In 1954, tijdens het bewind van Chroesjtsjov, werd het schiereiland de Krim overgeheveld van Rusland naar Oekraïne.
Na de staatsgreep in Moskou riep het Oekraïense parlement op 24 augustus 1991 de onafhankelijkheid uit. Oekraïne heeft een lange kustlijn: de Zee van Azov en de Zwarte Zee in het zuiden zorgen voor de verbinding van Oekraïne met de wereldzeeën. Oekraïne is voornamelijk bekend om zijn steppen, waarin vroegere tijden de Kozakken leefden. Deze steppen liggen in het midden en zuiden van het land. I
n het noorden van het land, boven Kiev, bevinden zich bossen. Door de slechte afwatering van dit gebied, wisselen deze bossen zich af met grote moerassen. Oekraïne heeft een hoofdzakelijk continentaal klimaat. Dit betekent: warme zomers, koude winters. Het noordelijke bosgebied wordt Polissya genoemd en bestaat uit gemengd naald- en loofwoud. Zoals al eerder gezegd zijn hier ook grote moerassen aan te treffen, hoewel de Oekraïense regering steeds meer moerassen drooglegt om geschikt te maken voor landbouw.
De rivieren die door dit gebied lopen overstromen bijna ieder jaar en zetten de omgeving onder water. In deze bosgebieden komen veel grote zoogdieren voor die elders in Europa zeldzaam zijn, zoals wolven, vossen en wilde katten. Een nog rijker bosgebied is te vinden in de Karpaten, het gebergte in het westen. De vegetatie is hier uitgebreider dan in het noorden.
Dat heeft te maken met de natte bodems in de Polissya-regio, waar veel planten niet willen groeien. Door de rijkere vegetatie in de Karpaten is er ook een grotere variëteit aan diersoorten. Grote delen van de Karpaten zijn beschermd natuurgebied. Een ander waardevol natuurreservaat is Askaniya-Nova. Hier is een stukje oersteppe bewaard gebleven met de oorspronkelijke kenmerkende veergrassen. Przewalskipaarden en struisvogels werden in dit gebied uitgezet en met succes. Er komen in de rivieren en meren van Oekraïne ongeveer 200 verschillende vissoorten voor.
Dit kan opmerkelijk genoemd worden, want met de kwaliteit van het meeste oppervlaktewater is het droevig gesteld. De rivieren zijn vaak sterk vervuild door landbouw en voornamelijk de zware industrieën. En ook de Tsjernobyl-ramp heeft een erg schadelijke invloed gehad op de wildstand. Kiev was de belangrijkste stad in het rijk van de Varjagen. Een stam waar weinig over bekend is, maar die waarschijnlijk bestond uit nakomelingen van Vikingen die over de Dnjepr handel kwamen drijven.
Kiev is nu de hoofdstad van de Oekraïne. Kiev heeft een bewogen verleden. De Polen, de Russen, de Tartaren; allemaal lieten zij hun sporen achter. Evenals de verschillende oorlogen dat deden. Het belangrijkste historische gebouw is de St. Sophia-kathedraal. In dit gebouw uit de elfde eeuw zijn prachtige mozaïeken en fresco's te zien. De kathedraal staat in de oude stad. Dit oude centrum is ten noordwesten van het moderne centrum.
Ten noorden van de oude stad bevindt zich de Andriyivsky vzviz, waar galerieën, winkeltjes en restaurants te vinden zijn. Even verderop is het Tsjernobyl-museum, dat de herinnering aan de kernramp levend houd. Ten zuiden van de oude stad is ook genoeg te zien. Bijvoorbeeld het beroemde Grottenklooster. Gelegen op een helling met uitzicht op de Dnjepr vindt u hier een aantal historische en religieuze gebouwen die allemaal bij het kloostercomplex horen.
Bijvoorbeeld de Dormitionkathedraal en een museum vol historische schatten uit Polen, Litouwen, Rusland en natuurlijk Oekraïne. Lvov ook wel Lviv genoemd, is de hoofdstad van West-Oekraïne. Omdat de stad pas in 1939 voor het eerst onder Sovjetbestuur kwam zijn veel oude gebouwen bewaard gebleven.
Het centrum is één groot openluchtmuseum. Net als in Kiev is er een modern centrum en een oude stad. In de oude stad staat een negentiende eeuwse stadhuis. Dit stadhuis staat aan het Rynok-plein waar ook een gotische kathedraal te vinden is. Net als veel gebouwen aan het Rynok-plein is de kathedraal versierd met fraai beeldhouwwerk. Ook het farmaceutische museum aan het plein is een bezoek waard. Dit museum is gevestigd in de oudste apotheek van de stad en dateert uit 1735.
Voor liefhebbers van folklore en volkskunst is er in Lvov het Museum voor Volksarchitectuur en Folklore. Een andere interessante stad is Odessa. Een bezoek aan de Potemkin-trappen, waar de beroemde trappenscène is opgenomen, is de moeite waard. Er zijn nog veel historische gebouwen, maar Odessa is ook de stad om te relaxen en te genieten aan de Zwarte Zee kust. Het Krim-schiereiland is de warmste streek van de Oekraïne. Ook hier kan genoten worden van de Zwarte Zeekust.
Veel Oekraïners en Russen vieren hier hun vakantie. Jalta was populair in tsaristische tijden. Tsaar Alexander II bouwde hier zijn vakantieverblijf en de Russische adel bleef niet achter. De kuststrook werd volgebouwd met villa's en kasteeltjes. Na de revolutie werden deze zo overgenomen door de apparatsjiks, de leiders van de communistische partij. Maar Jalta is bekend geworden door de gelijknamige conferentie.
In het Livadiya-paleis werd hier de vergadering gehouden tussen Roosevelt, Churchill en Stalin om het naoorlogse Europa te ‘verdelen’. De hoofdstad van het Krim-schiereiland, Simferopol, is een prima basis voor uitstapjes op het schiereiland. Andere interessante plaatsen in Oekraïne zijn: Charkov een industriestad met een Oostblok design Er zijn interessante musea over beeldende kunst en geschiedenis. En de goede akoestiek in de Uspensky Kathedraal wordt vaak gebruikt voor concerten en opera’s. En de steden Kamyanets, Sebastopol en Pochayiv.