Rusland

Rusland, officieel Russische Federatie, is een land, gedeeltelijk gelegen in Europa, gedeeltelijk in Azië. Rusland ligt echter vanuit een politiek perspectief in Europa, omdat de belangrijkste delen ervan in het Europese deel liggen en meer dan 70% van de bevolking hier woont.

Na de val van Constantinopel in 1453 benoemde Ivan de Grote zichzelf in 1462 tot "Tsaar van heel Rusland". Volgens hem was de Romeinse keizerstitel van Byzantium op hem overgegaan, omdat hij met de Byzantijnse prinses Sophie getrouwd was en Rusland bovendien het laatste centrum van de Orthodoxe Kerk was. Van 1533 tot 1584 regeerde de paranoïde Ivan de Verschrikkelijke, die echter wel de eerste zeeweg opende, de eerste zeehaven stichtte en handelsbetrekkingen met Engeland opende.

In 1613 beklom Michail Romanov, de achterneef van Ivan de Verschrikkelijke, de troon. Hij werd gekozen door een nationale vertegenwoordiging met vertegenwoordigers uit vijftig steden. Het geslacht Romanov regeerde tot 1917. Peter de Grote, deze tsaar staat bekend als de tsaar die zijn land met geweld wilde moderniseren.

Peter de Grote voerde binnenlands met grote hardvochtigheid hervormingen door. Hij wilde Rusland europeaniseren. Hij hief een belasting op het dragen van baarden, of dwong edelen zich te scheren en westerse kledij te dragen. Hij stichtte de stad Sint-Petersburg in een, op de Zweden verovert, moeras. Bij de bouw van deze nieuwe hoofdstad stierven duizenden arbeiders onder wie veel Zweedse gevangenen.

Dit wordt gezien als de gouden eeuw van Rusland. Catharina de Grote was oorspronkelijk een Duitse prinses die met de zwakke Russische troonopvolger trouwde. Toen deze de troon van zijn vader overnam was Catharina de werkelijke macht achter deze troon. Zij voerde met succes oorlog tegen de Turken en stichtte de stad Odessa aan de Zwarte Zee waarmee de Russen toegang tot de Middellandse Zee kregen.

In 1914 nam Rusland als geallieerde deel aan de Eerste Wereldoorlog. In november 1917 pleegden de bolsjewieken, meeliftend op de algemene ontevredenheid, onder leiding van Lenin een coup. In de loop van 1922 en 1923 ging de gezondheid van Lenin hard achteruit.

Stalin had ondertussen achter zijn rug om een grote macht opgebouwd. Al sinds 1929 werden de kerken, de islam en andere godsdiensten meedogenloos vervolgd. Een simpel bezoek aan een kerk of een gebed kon al levensgevaarlijk zijn als de verkeerde persoon dit toevallig zag of hoorde. Via een netwerk van verklikkers hield Stalin de bevolking onder de duim.

In 1949 testte de Sovjet-Unie zijn eerste atoombom en wellicht gaf Stalin Noord-Korea stilletjes het groene licht voor zijn campagne tegen het zuiden. Inmiddels ging Stalins gezondheid sterk achteruit, en op 5 maart 1953 overleed hij. Officieel door een beroerte, maar een aantal historici verdenkt Lavrenti Beria van het vergiftigen van Stalin. In 1985 kwam een nieuwe jonge leider aan de macht: Michael Gorbatsjov.

Hij was communist in hart en nieren, maar wilde in tegenstelling tot zijn voorgangers de waarheid zien. Toen hij besefte dat de Sovjet-Unie vrijwel bankroet was en het nog maar een paar jaar op deze wijze zou kunnen volhouden, besloot hij met het Westen te gaan praten. Vooral de Amerikaanse president Ronald Reagan schijnt nogal wat invloed te hebben gehad op Gorbatsjov.

Een vrij onverwachte ontspanning was het gevolg. In eigen land kwam Gorbatsjov klem te zitten tussen radicalere hervormers als Boris Jeltsin en de oude communistische garde. Deze laatsten deden in augustus 1990 een couppoging, die echter door Jeltsin werd voorkomen. Gorbatsjov kwam terug als een krachteloze president in een land dat in staat van ontbinding verkeerde.

Buiten zijn weten werd het GOS opgericht, terwijl Estland, Letland en Litouwen zich eerder al onafhankelijk hadden verklaard. In december 1991 was het afgelopen: Gorbatsjov trad af als president en de Sovjet-Unie hield op te bestaan. Jeltsin was precies 8 jaar president van Rusland, of de Russische Federatie, zoals het nu heette.

Hij moest opboksen tegen twee financiële crises, maar won ondanks dat in 1996 de verkiezingen en vertoefde daarop het grootste gedeelte van zijn presidentiële periode in het ziekenhuis. Jeltsin zag in Primakov een concurrent die snel in populariteit groeide en liet hem al na 8 maanden vervangen door interim-premier Sergej Stepasjin (in mei 1999), die in augustus 1999 werd vervangen door ex-KGBer Vladimir Poetin.

Op 31 december 1999 trad Jeltsin ten slotte af ten gunste van Poetin, onder de voorwaarde dat het Openbaar Ministerie niet tot strafvervolging van de familie Jeltsin zou overgaan en de aanklacht wegens corruptie zou laten vallen. Bij de presidentsverkiezingen van 2004 werd Poetin herkozen.

In 1147 wordt Moskou voor het eerst in de geschiedenis genoemd. Dit jaar geldt dan ook als het stichtingsjaar van de stad. Sinds de veertiende eeuw is Moskou de hoofdstad van Rusland. De diverse rivieren maakten (handels)verbindingen met andere gebieden mogelijk.

Moskou wordt door de rivier de Moskva in tweeën verdeeld. Een boottochtje op deze rivier, met schitterend uitzicht op het Kremlin en het oude stadsgedeelte is een absolute aanrader. Een ander punt met mooi uitzicht over de stad is de uitkijkplaats Mussenheuvels, gelegen voor het hoofdgebouw van de Russische Staatsuniversiteit. Het Kremlin is één van de hoogtepunten van Moskou. In een deel van het Kremlin zetelt de Russische regering.

Deze gebouwen zijn voor bezoekers niet toegankelijk. Een Kremlin diende vroeger om een stad te beschermen tegen vijandelijke invallers, want Kreml betekent: versterkte plaats, en herbergde binnen de vesting regeringsgebouwen, kerken, paleizen en marktpleinen.

Het Kremlin in Moskou is een zeer belangrijke plaats voor de geschiedenis van Rusland. Stalin en Iwan de Verschrikkelijke bedachten er hun snode plannen, Napoleon zag vanuit het Kremlin Moskou branden en Gorbatsjov ontwikkelde er zijn perestrojka.

Grenzend aan de muren van het Kremlin ligt het Rode Plein. Dit is het centrale plein van Moskou. Het is 700 meter lang en 130 meter breed. Bij de Kremlinmuur ligt het mausoleum waar Lenin opgebaard ligt. Voor dit mausoleum vindt elke twee uur een wisseling van de wacht plaats. Hier tegenover ligt het grote warenhuis GOEM.

Verder vind je op dit plein onder andere het Nationaal Historisch Museum en de beroemde Basiliuskathedraal met zijn opvallende kleuren, vormen en torens. De gebouwen van het Moskouse Kremlin worden momenteel voor diverse doeleinden gebruikt. In het paleis ontvangt men buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. In het moderne congrespaleis uit de jaren zestig vinden concerten, balletvoorstellingen en opera’s plaats.

Enkele overige bezienswaardigheden: het Gorki-Park met diverse activiteiten en ontspanningsmogelijkheden en het Novodevichyklooster. Een andere belangrijke stad is Sint Petersburg, vroeger ook wel Leningrad. Een aantal bezienswaardigheden in deze stad: het dekabristenplein met de IJzeren Ruiter, een monument voor Peter de Grote, het paleisplein, de Hermitage, het Zomerpark, het Kirovpark.

Het Baikalmeer is in 1996 door de UNESCO uitgeroepen tot een beschermd gebied en is met zijn 25 miljoen jaar, het oudste meer van de wereld. Het Baikalmeer is qua oppervlakte ongeveer net zo groot als België. Het water is ongelofelijk zuiver en helder maar ook ijskoud. Alleen een Rus houdt het langer dan een kwartier vol in het meer.

In het dorpje Listvjanka is een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het meer.
In het uiterste noorden van Rusland heerst een pool- en toendraklimaat. De winter duurt daar van november tot april. De temperatuur kan dan dalen tot dertig graden onder het vriespunt! De laagst gemeten temperatuur ooit in het gebied is 68 graden onder nul.

Terwijl de Barentszzee nog bevroren is, begint het zomerseizoen aan de Zwarte Zee al, dat duurt van april tot oktober. Het Europese gedeelte van Rusland kent een continentaal klimaat. De zomermaanden zijn juni, juli en augustus, dan komen maximumtemperaturen van 35 graden voor. De meeste regen valt in juni en juli in korte hevige buien. Over het algemeen zijn er weinig druilerige, bewolkte dagen zoals wij die in Nederland kennen. In de lente, maart en april regent het hier het minst.

Foto Rusland

Standaard Informatie:

Naam: Russische Federatie

Hoofdstad: Moskou

Valuta: Roebel

Inwoners: 140.702.094

Taal: Russische