Schotland

Schotland is land in Noordwest-Europa en één van de samenstellende delen van het Verenigd Koninkrijk. Het omvat het noordelijk deel van Groot-Brittannië en grenst in het zuiden aan Engeland. De Schotse eenheid is tot stand gekomen door de invallen van de Noormannen. Dezen roeiden in 839 het koningshuis van Pictavië uit.

Schotland is nooit een stabiel koninkrijk geweest en kende veel twisten tussen de verschillende clans die Schotland rijk was. Toch behield het zijn zelfstandigheid ten opzichte van Engeland. In 1603 kreeg de Schotse koning Jacobus VI de Engelse troon per testament van Elizabeth I van Engeland. Jacobus VI van Schotland werd Jacobus I van Engeland, en verhuisde naar Londen. Schotland en Engeland bleven twee aparte koninkrijken in personele unie, maar dit veranderde toen in 1707 een verdrag werd getekend dat Groot-Brittannië oprichtte.

Het Engelse en Schotse parlement werden ontbonden, en een Brits parlement opgericht. Sinds 1760 vonden in de Schotse Hooglanden zogenaamde clearances plaats: waar land te gelde kon worden gemaakt door schapen te laten grazen, moesten de mensen verdwijnen. Aanvankelijk met een financiële aansporing, later zelfs met geweld. Zij die emigreerden naar bijvoorbeeld Suriname - tussen 1799 en 1816 een Engels protectoraat - kregen tegemoetkomingen zoals stukken land voor landbouw (plantages) en slaven als goedkope werkkrachten: mannen, vrouwen en kinderen, uit Afrika aangevoerd.

Toen Suriname in 1816 aan Nederland werd teruggegeven, bleven de Engelsen en Schotten in het bezit van hun plantages en slaven. In 1999, bijna 300 jaar na zijn afschaffing, besloten de Schotten opnieuw een parlement op te richten onder de voorwaarden die waren vastgelegd door de regering van het Verenigd Koninkrijk via de Scotland Act 1998. Dit Schotse parlement heeft de bevoegdheid om lokale aangelegenheden te regelen en gelimiteerde mogelijkheid om belastingen te heffen.

De grootste steden van Schotland zijn: Aberdeen, Dundee, Edinburgh, Glasgow, Inverness, Stirling en Perth. Edinburgh is sinds 1492 de hoofdstad van Schotland. De stad ligt aan de oostkust, aan de zuidzijde van de Firth of Forth, en is de zetel van het Schotse parlement dat in 1999 opnieuw is ingesteld. De stad wordt door inwoners soms liefkozend Auld Reekie, dat "Oude Rokerd" genoemd.

Edinburgh is één van de mooist gelegen steden ter wereld. Niet voor niets wordt het vanwege zijn rijkdom aan cultuur en zijn ligging op zeven heuvels het 'Rome van het noorden' genoemd. In de oude stad met zijn smalle pittoreske straatjes, gezellige pubs en alternatieve winkels, vind je onder andere Edinburgh Castle en de Royal Mile, met zijn zestiende- en zeventiende-eeuwse huizen.

Het nieuwe stadsdeel is een goed voorbeeld van achttiende-eeuwse stadsplanning. Hier vind je behalve statige herenhuizen ook de belangrijkste winkelstraten, musea en theaters. Overige bezienswaardige plaatsen en gebieden zijn bijvoorbeeld: ·De Cairngorm Mountains; dit blauwgranieten bergmassief heeft zes pieken die hoger zijn dan 1200 meter.

In de zomer zijn er prachtige wandeltochten te maken, waarbij je rendieren kunt tegenkomen. Een stoeltjeslift brengt je tot op een paar honderd meter van de hoogste top. In het nabijgelegen Glen More Forest Park zijn eenvoudige boswandelingen te maken. Een uitstekende basisplaats is Aviemore in de lieflijke Spey-vallei.

Fort William; de grootste attractie bij deze plaats is de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. Een goed begaanbaar pad leidt zigzaggend naar de top, die meestal in nevelen is gehuld. De Ben Nevis is voor iedereen te beklimmen, mits men over een goede gezondheid en enige wandelervaring beschikt. Naast de Ben Nevis ligt de Aonach Mor die tal van wintersportmogelijkheden biedt. In de beroemdste vallei van Schotland; Glencoe, liggen hoge bergen, waaronder de Three Sisters.

In 1692 vond hier een vreselijk bloedbad plaats. De in deze vallei wonende MacDonalds werden door regeringstroepen massaal afgeslacht. Zij die wisten te ontsnappen kwamen in de bergen om van honger en kou. De Glencoe en de nabijgelegen Raonach Moor vormen een schitterend wandelgebied. Hooglanden

Het ruige landschap van de noordelijke hooglanden bestaat voornamelijk uit geërodeerde bergen, heide- en veenlandschappen, meren, primitieve wegen, gehuchtjes en een ruige kustlijn. Een eenzaam stukje Schotland dat voor een groot deel nog niet door mensenhanden is beroerd.

Af en toe zie je een wit croftershuisje waar oude keuterboertjes de arme grond bewerken. Lastige bewoners zijn de 'midges', kleine steekvliegjes die jeukende blaasjes op de huid veroorzaken. Het meer van Loch Ness ligt in het dal van de Great Glen en is bijna veertig kilometer lang en anderhalve kilometer breed. Het is dankzij het monster wereldberoemd geworden.

Urquhart Castle is één van de beroemdste en meest bezochte kastelen in Schotland. Het is mogelijk om met een kleine onderzeeër een uur lang in de diepe wateren van het meer op zoek te gaan naar de geheimen van Loch Ness. Oban is een stadje met vele Victoriaanse gebouwen en ligt aan de Oban Bay en wordt afgeschermd door het eiland Kerrera.

Oban wordt de toegangspoort tot de eilanden genoemd en veerboten vertrekken naar de binnen- en buitenhebriden. Aan te bevelen is een dagtocht naar de eilanden Mull en Iona. Het laatstgenoemde eiland neemt in de geschiedenis van het Europese christendom een belangrijke plaats in. In 563 stichtte de Ierse pelgrim Saint-Columba er een klooster. Het huidige klooster is dertiende-eeuws.

De Orkney-eilanden zijn vlakke en agrarisch ingestelde eilanden en door de Pentland Firth gescheiden van het vasteland. Er zijn opvallend veel prehistorische monumenten te zien, zoals brochs, grafkamers, staande stenen en steencirkels. Het meest indrukwekkend is de door een storm blootgelegde neolithische nederzetting Skara Brae. Doordat het eeuwen onder het duinzand verborgen lag, is het één van de best bewaarde prehistorische nederzettingen in Europa.

Veel vakantiegangers maken vanuit John O'Groats een dagtocht naar deze eilanden. Skye; dit 'Eiland van de mist onder de schaduw van de hoge bergen' is van een ongekende schoonheid. Het heeft hoge bergen, waaronder de scherpgerande Cuillins, heidevelden, meren en riviertjes. De grillige kustlijn is meer dan vijfhonderd kilometer lang en heeft zowel lieflijke baaien als steile kliffen. Het is een eldorado voor natuurliefhebbers, wandelaars en bergbeklimmers.

In het midden van Schotland ligt het bos- en waterrijke natuurgebied de Trossachs. Het is een ideaal wandel- en recreatiegebied. Maak een bootcruise over Loch Katrine met het stoomschip 'Sir Walter Scott' en bezoek het graf en geboortedorp van de Schotse held Rob Roy.

Schotland ligt op de rand van het Europese continent en wordt aan drie kanten door water omgeven. Het heeft een gematigd zeeklimaat met zachte winters en koele zomers. Een gordel van westenwinden stuurt voortdurend een dichte bewolking over het land. Aan de westkust kan het langdurig en hard regenen. Daar valt twee keer zoveel als in Nederland en België. Aan de oostkust valt net zoveel als bij ons. In de periode van mei tot september ligt aan de oostkust de gemiddelde dagtemperatuur tussen de achttien en twintig graden. In de rest van Schotland is het een paar graden koeler.

Foto Schotland

Standaard Informatie:

Naam: Schotland

Hoofdstad: Eddinburgh

Valuta: Engelse pond

Inwoners: 5.062.011

Taal: Engels, Schots-Gaelisch & Schots