Sierra Leone

Sierra Leone is een land in West-Afrika en grenst aan Guinea en Liberia, en heeft een kustlijn aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Freetown, andere grotere plaatsen zijn Koidu, Bo, Kenema en Makeni. Na de ontdekking door de Portugezen in 1461, Sierra Leone is afgeleid van Serra Leoa; Portugees voor Leeuwenberg, was het land voor de Europeanen vooral interessant als bron van slaven. In 1787 werd een nederzetting gebouwd door bevrijde slaven uit Londen op het schiereiland, dat zij The Province of Freedom noemden.

De huidige hoofdstad Freetown werd in 1792 gesticht door vrijgelaten Amerikaanse slaven, later kwamen daar Marrons uit Jamaica bij, enkele compagnieŽn soldaten uit Brits West-IndiŽ en bevrijde Afrikanen. De Engelsen patrouilleerden langs de kust van West-Afrika en onderschepten zo illegale slavenhalers.

De vrijgelaten Afrikanen werden in Freetown aan land gelaten. Na verloop van tijd vormden deze verschillende groepen kolonisten ťťn bevolkingsgroep, de Krio's) met een eigen taal; het Krio. In 1808 werden het schiereiland en Bonthe Island samen een Britse kroonkolonie, waarin de Creoolse elite een prominente rol speelde in de handel, het onderwijs en missiewerk. Tevens diende Freetown als de hoofdstad van Brits West-Afrika.

De relatie tussen de kolonie en het achterland werd gekenmerkt door dominantie van de Creolen. De Britten en Creolen drongen steeds verder door en sloten verdragen met lokale Chiefs om de handel veilig te stellen, onder voortdurende dreiging van concurrenten: de Fransen trachtten vanuit het Noorden hun invloedsfeer uit te breiden. In 1896 verklaarden de Engelsen daarom het achterland tot protectoraat.

Sierra Leone verkreeg zijn onafhankelijkheid op 27 april 1961. Tussen 1991 en 2001 had het land te lijden onder een bloedige burgeroorlog waardoor de helft van het land gevechtsgebied werd en een kwart van de bevolking moest vluchten. De hoofdstad van Sierra Leone is Freetown. Het is ook de belangrijkste (haven)stad van Sierra Leone, gelegen op een schiereiland in de Atlantische Oceaan.

De stad werd in 1787 gesticht door de Brit Granville Sharp, waarna ze zich in razend tempo ontwikkelde tot vestigingsoord voor vrijgelaten slaven van over de gehele wereld. Freetown werd in 1821 de zetel van het bestuur van de Britse gebiedsdelen in Afrika en was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke marinebasis. Ze werd in 1961 de hoofdstad van Sierra Leone. Freetown is onderverdeeld in een aantal aparte wijken die zijn ontstaan doordat er zich verschillende bevolkingsgroepen hebben gevestigd.

Daaronder is ook Maroon Town, waar zich slaven uit Jamaica vestigden. Van de historische gebouwen verdienen Fort Thornton, thans presidentieel paleis, in het gelijknamige commerciŽle centrum van de stad en de St.-Georgekathedraal vermelding. Voorts telt de stad diverse andere kerken en moskeeŽn. Freetown is het economische, administratieve en educatieve centrum van het land.

De haven is een van de weinige natuurlijke van West-Afrika. Er zijn wegverbindingen met het binnenland, Conakry in Guinee en Monrovia in Liberia; spoorlijn naar Kenema, internationale luchthaven bij Lungi, ten noorden van de stad. Sierra Leone is een arm land in burgeroorlog. Freetown is redelijk goed te bereiken.

Het binnenland is met de onverharde wegen moeilijk bereikbaar. Verder is het met de ontelbare mijnenvelden zeer af te raden om een poging te wagen. Aan de kust van Sierra Leone treft men moerassen aan, meer naar het binnenland bos en ook savanne. Vooral de bosfauna is zeer rijk en omvat onder meer talrijke apen en verwanten, 16 soorten, waaronder 12 apen en de chimpansee en antilopen.

Ook de vogelwereld is zeer rijk. Kaalslag van het bos vormt voorlopig de belangrijkste bedreigende factor voor flora en fauna. De burgeroorlog en de snelle bevolkingsgroei veroorzaken verder grote problemen in de toekomst voor de planten- en dierenwereld. Er zijn veel bos en regenwoud gekapt om rijst of maÔs te gaan verbouwen. De zogenaamde brandcultuur heeft geleid tot ontbossing en tot bodemuitdroging.

Dit leidt tot klimaatverandering, woestijnvorming en het uitsterven van bijzondere diersoorten. Sierra Leone behoort tot het West-Afrikaanse moessongebied. Het regenseizoen begint in juni en duurt tot oktober. De hoeveelheid neerslag varieert sterk per streek. Van 1900 millimeter tot maar liefst 6350 millimeter in de Gumavallei, aan de kust vlak bij Freetown. Tijdens de droge wintermaanden heersen uit de Sahara afkomstige stofstormen, de harmattan. De temperaturen komen in vrijwel het gehele land gedurende het gehele jaar boven de 25 įC uit.

Foto Sierra Leone

Standaard Informatie:

Naam: Sierra Leone

Hoofdstad: Freetown

Valuta: Leone Le

Inwoners: 6.294.774

Taal: Engels