Slovenië

Slovenië is een land in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen. Het wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten. Het land is klein, dichtbebost en bergachtig. In het westen heeft het land een korte Adriatische kust. Het huidige Slovenië behoorde eeuwenlang tot Oostenrijk. De Slovenen leefden in de kroonlanden Krain, Karinthië, Stiermarken, Primorska met het Vorstelijk Graafschap Gorica en Gradišče en het achterland van Triëst. In 1866 gingen enige gebieden, die door Slovenen werden bewoond, deel uitmaken van het nieuwe Italië. In 1918 werd Slovenië een onderdeel van de kortstondige Staat van Slovenen, Kroaten en Serven, om vervolgens deel te gaan uitmaken van het Koninkrijk Joegoslavië.

Op dat moment, in de periode 1919-1920, werden de grenzen van Slovenië vastgelegd in het verdrag van Saint-Germain, het verdrag van Rapallo en het verdrag van Trianon Na de bezetting in 1941, waarbij Slovenië opgedeeld werd tussen Duitsland, Italië en Hongarije, volgde een hevige bevrijdingsstrijd onder leiding van het Sloveense Bevrijdingsfront, die zich aansloten bij de partizanen van Tito. Op 10 augustus 1945 ging Slovenië als Volksrepubliek Slovenië deel uitmaken van Joegoslavië. Slovenië was de welvarendste republiek in deze federatie. In 1991 werd Slovenië onafhankelijk. Hieraan ging de Tiendaagse Oorlog vooraf, die werd beëindigd door het Akkoord van Brioni. Op 1 mei 2004 trad het land toe tot de Europese Unie. Inmiddels is het eveneens lid van de NAVO. Slovenië is in het westen en midden zeer bergachtig met toppen boven 2500 meter ten zuiden van de Alpen.

Het land staat bekend om de Sloveense Rivièra in het westen. Deze kust heeft een lengte van 47 kilometer en grenst aan de Adriatische Zee. In het zuiden, in het zogenoemde 'karstgebied', zijn er formaties van kalksteen waarin zich grotten van internationale bekendheid hebben gevormd. In het midden en oosten zijn er talrijke snelstromende rivieren (Drava, Sava, Mura, Krka) die zich een weg banen door het heuvelachtige en vlakke land en tal van interessante oude stadjes passeren. De gemiddelde julitemperatuur in het binnenland is 21 graden, aan de kust 24 graden. De eerste en laatste maanden van het jaar daalt de temperatuur tot dicht bij het nulpunt, in de bergen vriest het dan hard. Het land 'aan de zonkant van de Alpen' heeft een Middellandse-Zeeklimaat in het westen, een landklimaat in het oosten en een bergklimaat in het noorden.

Een fraai overzicht van de alpenflora is te vinden in het Alpinum Juliana bij het dorpje Trenta, waar in 1926 een zeer gevarieerde verzameling planten bijeen is gebracht. Ook tijdens bergtochten zijn nog veel mooie alpenbloemen te ontdekken. Bossen bedekken voorts de helft van het land, in de lagere delen zijn dat loofbossen, hoger tegen de bergen op naaldwouden. Beschermde bosgebieden zijn in het zuiden en oosten van Slovenië gelegen. De dierenwereld bestaat uit sneeuwhoen, steenbok, vos, wezel, das, haas, konijn en de fazant. Naast de steenarend en de hopvogel ziet men vooral de ooievaar. Deze vogel is het zinnebeeld van het platteland en in vele dorpen ziet de reiziger de nesten van deze beschermde vogel. De hoofdstad Ljubljana heeft brede boulevards met monumentale negentiende eeuwse gebouwen en theaters, ruime pleinen en de driedelige brug over de Ljubljanica-rivier. Het is de grootste stad van Slovenië.

Het Nationale Park Triglav, genoemd naar de hoogste berg van het land, met de gletsjermeren van Bohinj en Bled, de wildwoeste rivier de Soca, die door een zo goed als ongerept alpenlandschap stroomt. In deze omgeving ligt ook de Vrsic-pas met zijn vijftig haarspeldbochten en stadjes zoals Tolmin en Kobarid met musea vol trieste herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Van geheel ander karakter zijn de karstgrotten, waarvan die van Postojna de bekendste zijn. Met een spoortreintje rijdt men de immense onderaardse wereld binnen. Ze worden in schoonheid wellicht geëvenaard door de grotten van Skocjan bij het in het westen gelegen Divaca. De Sloveense Rivièra langs de Adriatische Zee met een Venetiaanse karakter is weliswaar tamelijk kort, maar biedt echter alle moderne strandcomfort.

Excursie mogelijkheden zijn: Lipica, waar in een mooie omgeving de beroemde Lippizaner paarden worden gefokt en Hrastovlje met zijn kerk vol vijftiende eeuwse fresco's die terecht wereldberoemd zijn, wildwatervaren op de snelstromende rivieren, de stad Novo Mesto met verzorgd historisch museum, steden langs de zuidgrens als Brezice en Kostanjevica na Krki, Sempeter met zijn Romeinse grafveld, het dal van de Savinja in het noorden van het land, vol bloemenpracht en pittoreske dorpjes, de tweede stad van Slovenië, Maribor en het oude Ptuj in het oosten en de streek rondom Murska Sobota.

Foto Slovenie

Standaard Informatie:

Naam: Slovenië

Hoofdstad: Ljubjana

Valuta: Euro

Inwoners: 2.007.711

Taal: Sloveens & Italiaans