Slowakije

Slowakije is een jonge republiek in Midden-Europa, die zich op 1 januari 1993 losmaakte uit Tsjecho-Slowakije, dat daardoor ophield te bestaan. Het land wordt begrensd door Tsjechië in het westen, Polen in het noorden, Oekraïne in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het zuidwesten. Het is een overwegend bergachtig land, dat gedurende de twintigste eeuw weliswaar één geheel vormde met het taalkundig en cultureel nauw verwante Tsjechië, maar dat in de eeuwen daarvoor een heel andere ontwikkeling had doorgemaakt. Slowakije behoorde eeuwenlang tot Hongarije.

Tot 1918 was Slowakije onderdeel van Oostenrijk-Hongarije en viel het onder het Hongaarse deel. Van 1918-1939 was het een onderdeel van Tsjecho-Slowakije dat na de Eerste Wereldoorlog ontstond. In de periode 1939-1945 was het formeel een zelfstandige staat, in de praktijk een satelliet van Nazi-Duitsland. Van 1945-1992 was het weer onderdeel van Tsjecho-Slowakije. Op 1 januari 1993 splitste Tsjecho-Slowakije zich in Tsjechië en Slowakije. De Praagse Lente is de naam die men geeft aan de periode in de Tsjechoslowaakse geschiedenis van januari 1968 tot 20 augustus 1968, toen Alexander Dubček het communistische Tsjecho-Slowakije een meer gematigde koers uitstuurde. Aan deze periode werd abrupt een einde gemaakt door de andere vijf leden van het Warschaupact, onder leiding van de USSR met de inval van hun troepen op 20 augustus 1968.

Op 17 november 1989 hielden 15.000 studenten een vreedzame herdenkingsmars, ook wel de Fluwelen Revolutie genoemd, in Praag voor Jan Opletal, die op 28 oktober 1939 door de nazi’s neergeschoten werd tijdens een studentendemonstratie tegen de Duitse bezetting, en enkele weken later overleed, en zo het symbool werd voor latere studentenopstanden. Tijdens deze mars werden ze tegengehouden door de oproerpolitie, en afgeranseld met wapenstokken, ondanks het feit dat ze hun vreedzame bedoelingen kenbaar hadden gemaakt. Er kwam protest tegen dit machtsvertoon van de politie, waarbij vooral een dialoog met de communistische partij geëist werd over democratie, vrijheid en mensenrechten. Op 20 november 1989 kwamen de studenten weer massaal op straat.

Aan de oevers van de Donau en aan de voet van de Kleine Karpaten ligt Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. In Bratislava zetelt het Slowaakse parlement en bevindt zich de kern van het culturele, sociale, wetenschappelijke en politieke leven. Bratislava heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de streek. Al in de tijden van de Kelten en de Romeinen was Bratislava een centrum van activiteiten. Nog steeds is in Bratislava veel uit vroegere tijden te bezichtigen. De burcht van Bratislava, de kerken en kloosters en de vele musea maken Bratislava tot een cultureel zeer aantrekkelijke stad. Hoog boven de omringende bossen uit, torent de formidabele burcht Karlstejn, één van de grootste trekpleisters van Bohemen.

Halverwege de veertiende eeuw gaf keizer Karel IV de opdracht om een veilige bewaarplaats voor zijn kostbare kroonjuwelen, rijksinsignes en relikwieën te bouwen. Het resultaat was de onneembare vesting Karlstejn. De gekantelde muren zijn zodanig op de rotsen gebouwd, dat de vijand er moeilijk bij kon komen. De gunstige ligging zorgde er samen met de drie à vier meter dikke muren voor dat een kleine groep manschappen de vijand buiten de poorten kon houden. Daar waar de rivier de Teplá uitmondt in de Ohre, ligt het wereld beroemde kuuroord Karlovy Vary (Karlsbad). Temidden van statige herenhuizen zoeken de gasten rust en genezing. Ongeveer dertig kilometer ten noorden van Brno begint het Moravische Karstgebergte. De schoonheid van de natuur wordt nog overtroffen door de pracht van de sprookjesachtige druipsteengrotten.

In het licht van de schijnwerpers vormen grillige stalagmieten en stalactieten een geheimzinnig en romantisch geheel. De riviertjes en meertjes geven de eeuwenoude grotten een extra glans. De Katerinská Jeskyne kan bogen op het bezit van het grootste koepelgewelf in de Moravische Karst. De akoestiek is hier zo goed dat er regelmatig concerten gehouden werden. De grot is genoemd naar het meisje Katherina, dat de grotten in liep op zoek naar een verdwenen schaap. Het arme kind verdwaalde en stierf. Door de een stukje noordelijker gelegen grot Punkevní Jeskyne slingert de Punkva rivier als een glinsterend lint. Een boottochtje op het water vormt een bijzondere attractie.

In de grot voeren gangen naar de bodem van de Macochakloof. Tussen de steile wanden door kun je maar een klein stukje van de hemel zien. Vlak bij de ingang van de grot leidt een pad omhoog naar de bovenkant van de kloof. De 138 meter diepe kloof is ontstaan doordat het dak van een van de grotten instortte. De burcht Buchlov is al van verre te zien. De vesting werd in de dertiende eeuw op de heuvel neergezet, om de weg die door het Moravadal van Brno naar Uherske Hradiste liep te beschermen. De evangelische kerk is het meest opmerkelijke gebouw in het stadje. Wat de kerk uit 1717 zo bijzonder maakt, is dat zij volledig uit hout is opgetrokken. Er werden zelfs geen metalen spijkers gebruikt. Twee mannen werden er op uitgestuurd om geld in te zamelen.

Zij reisden door een groot deel van Europa en waren zo succesvol, dat een kerk gebouwd kon worden die uitgroeide tot de grootste houten kerk van Europa. In het langgerekte bergdorp Zdiar tref je nog enige mooie voorbeelden van de Slowaakse bouwkunst aan. De houten huizen zijn vrolijk beschilderd volgens oude tradities. Op het kerkhof wisselen houten en stenen kruizen elkaar af. De houten kruizen gebruikte men voor graven van arme mensen. Het graf van de rijken werd met een stenen kruis bedekt. Tegenwoordig zijn alle kruizen van steen. In het kleine folkloristische dorpsmuseum worden voorbeelden van de klederdrachten tentoongesteld en verkocht.

Vanaf Cerveny Klástor kunnen er in het zomerseizoen spectaculaire vlottochten op de rivier de Dunajec maken. Deze snelstromende rivier vormt de grens met Polen en kronkelt tussen steile rotswanden door. Het Slovensko Raj doet zijn naam al evenveel eer aan als zijn Boheemse naamgenoot. Op een oppervlakte van ongeveer 200 vierkante kilometer wisselen steile rotswanden, zacht glooiende valleien en sprankelende bergriviertjes elkaar af. In het schitterende gebied zijn diverse zeldzame planten en bloemen te vinden, zoals cypergras en edelweiss. Vlinders zijn rijk vertegenwoordigd; meer dan vijftienhonderd soorten fladderen tussen de bomen. Hoog in de lucht zoeken adelaars en ooievaars hun weg. Wat lager bij de grond kun je een enkele beer of otter tegenkomen.

Tsjechië en Slowakije hebben een landklimaat. In de periode mei tot en met september zijn alle bezienswaardige kastelen en musea geopend. De maanden mei en september zijn het rustigst. De maand juli is de warmste, maar ook de natste maand van het jaar.

Foto Slowakije

Standaard Informatie:

Naam: Slowakije

Hoofdstad: Bratislava

Valuta: Euro

Inwoners: 5.455.407

Taal: Slowaaks