Tsjaad

Tsjaad is gelegen in Afrika en grenst aan Libië, Soedan, Centraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen, Nigeria, en Niger. Delen van Tsjaad liggen in een gordel genaamd de Sahel. Het gebied dat tegenwoordig Tsjaad omvat werd oorspronkelijk bewoond door verschillende stammen. Menselijke resten en grotschilderingen zijn het bewijs van een vroege bewoning. Na verloop van tijd vormden zich een aantal lokale koninkrijken die uiteindelijk overgenomen werden door het grote Kanem rijk dat het zuiden van Tsjaad overheerste vanaf ongeveer de 8e eeuw. Rondom dit koninkrijk vormden zich nog een aantal kleinere koninkrijken.

Tegen de Middeleeuwen werd Tsjaad beïnvloed door "buitenstaanders". Tsjaad werd een stop voor Arabische handelaren die handel dreven met de lokale volkeren. Aan het einde van de 19e eeuw waren Franse handelaren en ontdekkingsreizigers actief in het gebied. In 1902 werd Tsjaad officieel een kolonie van Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Tsjaad de eerste Franse kolonie die brak met het Vichy regime en de kant van de geallieerden koos. Op 11 augustus 1960 werd Tsjaad op een vreedzame manier onafhankelijk van Frankrijk. Na de onafhankelijkheid begon in 1965 een burgeroorlog. De burgeroorlog begon als een opstand tegen de belastingen in het door moslims gedomineerde noorden vanTsjaad.

De opstandelingen werden gesteund door het buurland Libië dat de Aouzoustrook in het noorden van het land claimde. Ook in het zuiden van Tsjaad waren er onrusten tussen de verschillende etnische groepen. In 1987 kwamen Tsjaad en Libië een wapenstilstand overeen en in 1994 wees het Internationale Gerechtshof de claim van Libië af. De burgeroorlog duurde tot 1996, toen er een vredesverdrag werd gesloten en een nieuwe grondwet werd aangenomen. In datzelfde jaar werd Idriss Déby gekozen tot de president. Een groot gedeelte van Tsjaad is gelegen in de Tsjaadbekken.

Dit gebied is een afvoerloos gebied met het Tsjaadmeer. Na een periode van regen heeft dit meer een oppervlakte van ongeveer 25 000 km2. Na een droge periode is de oppervlakte veel kleiner. Het Tibestigebergte ligt ten noorden en oosten van de Tsjaadbekken. In het zuiden van Tsjaad bevinden zich de Equatoriaal-Afrikaanse savannebossen en savannen. Naar het noorden toe worden deze steeds droger en gaan over in steppen, woestijnsteppen en de woestijn Sahara. In toenemende mate doet zich droogte voor, die zowel voor de veeteelt als voor de akkerbouw rampzalige gevolgen heeft.

Tsjaad heeft talrijke meren die meestal afvoerloos zijn; evenals de vele riviertjes liggen ze grote delen van het jaar droog. De belangrijkste rivier is de 800 km lange Chari met vele zijrivieren waaronder de Logone. Deze rivier mondt uit in het Tsjaadmeer. In het noorden van Tsjaad heerst een woestijnklimaat. Het zuiden van Tsjaad heeft een bijna tropisch klimaat. In het noorden groeit in de droge rivierbeddingen stug gras. In een aantal oases zijn palmen geplant. De steppen van de Sahelzone zijn begroeid met stugge grassoorten en doornstruiken. In het zuiden van de Sahelzone groeit boslandschap met acacia's, gombomen en de kenmerkende baobab: de apebroodboom.

In de woestijngebieden leven slangen, hagedissen en andere reptielen. Het overige Tsjaad kent veel wilde diersoorten zoals antilopen, giraffen, leeuwen en jachtluipaarden in de Sahelzone. In de meer bosrijke gebieden leven onder andere olifanten en neushoorns. Krokodillen en nijlpaarden leven voornamelijk in de moerassen. De hoofdstad van Tsjaad is Ndjamena. In de dagen voor de burgeroorlog had de stad een reputatie van de leukste stad in de Sahelzone. Tegenwoordig is deze reputatie zich opnieuw aan het herstellen. De inwoners van deze stad worden omschreven als zeer vriendelijk. Ndjamena is verdeeld in een Arabisch deel en in een zuidelijk deel.

Het nationale museum is een van de bezienswaardigheden die deze hoofdstad kent. In de jaren tachtig zijn er meer dan 3000 objecten gestolen. Ondanks dat nemen de overige nog aanwezige objecten meer dan zes ruimten in beslag. Een andere bezienswaardigheid is de grote moskee. Deze kunt u alleen maar aan de buitenkant bewonderen tenzij u moslim bent. Overige bezienswaardigheden zijn onder meer het grote marktplein, de cinema en de verschillende winkels waar u een grote verscheidenheid aan Afrikaanse goederen aantreft. Ook kunstwerken en sieraden worden op meerdere plaatsen in de stad te koop aangeboden. Sarh is de hoofdstad van de zuidelijke regio. In deze stad ligt het centrum van de katoenindustrie.

Verder wordt deze twee na grootste stad van Tsjaad gezien als een van de belangrijkste transportsteden. In eerste instantie lijkt de stad niet erg levendig, maar niets is minder waar. In deze stad kunt u een fiets huren om de centrale markt te bezoeken. Een andere bezienswaardigheid is het koloniale museum. Op zondag hebt u kans om nomaden de Chari te zien oversteken, wanneer zij op weg zijn naar de centrale markt. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in kunst is Centre Artisanal een bezoek waard. Moundou is een fabrieksstad. . Er bevinden zich katoen-, olie- en tabaksfabrieken. De plaats Abéché heeft meerdere moskeeën, oude markten, nomadenverkeer en het paleis van de sultan. Quara ligt een aantal kilometers van Abéché.

Quara bestaat uit een hoge muur van zes meter met daarachter de overblijfselen van een paleis, moskee en de tombe van de sultan. De stad Faya-Largeau is de administratieve hoofdstad van het noorden. De stad ligt in het midden van de woestijn, maar gek genoeg is agricultuur de voornaamste economische zekerheid. De Tibestibergen vormen de hoogste bergen van de Sahara. Een aantal vulkanen zijn nog steeds actief zoals de vulkaan Tousside met een hoogte van 3315 meter. Interessant aan dit gebied zijn de vele muurschilderingen. Zij behoren tot de oudste van Afrika. De Tibestibergen zijn helaas niet toegankelijk voor toeristen. Het Zakouma Nationale Park stond een tijd bekend om zijn olifanten, antilopen, buffels en giraffen. In de jaren zeventig werd het park gebruikt als jachtgebied. Tegenwoordig wordt het gebied beschermd, maar het aantal dieren is nog niet als vanouds.

Foto Tsjaad

Standaard Informatie:

Naam: Tsjaad

Hoofdstad: Ndjamena

Valuta: CFA-frank

Inwoners: 10.111.337

Taal: Frans & Arabisch