Tsjechië
Tsjechië is gelegen in Centraal-Europa. Het is het westelijke deel van het voormalige Tsjechoslowakije. Tsjechië grenst in het westen en noordwesten aan Duitsland, in het noorden aan Polen, in het oosten aan Slowakije en in het zuiden aan Oostenrijk. In de Middeleeuwen maakten de twee belangrijkste delen van Tsjechië, Bohemen en Moravië, deel uit van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie. Het koninkrijk Bohemen was een belangrijke macht, maar religieuze conflicten zoals de Hussietenoorlogen in de 15e en de Dertigjarige oorlog in de 17e eeuw scheurden het rijk uiteen. Later kwam het gebied in de macht van de Habsburgers en maakte deel uit van het grote Oostenrijk-Hongarije. Nadat de Eerste Wereldoorlog een eind had gemaakt aan het bestaan van Oostenrijk-Hongarije, sloten de Tsjechen en het naastgelegen Slowakije zich aaneen, en richtten in 1918 de onafhankelijke republiek Tsjechoslowakije op.
In de nieuwe republiek woonde een groot aantal Duitsers. Dit was voor Nazi-Duitsland aanleiding om dit gebied te annexeren na de Conferentie van München in 1938. Ook Slowakije besloot zich af te scheiden. Het overgebleven gebied werd in 1939 door Duitsland bezet. Na de Tweede Wereldoorlog maakten Tsjechië en Slowakije als Tsjechoslowakije deel uit van het Oostblok. Tsjechoslowakije was vanaf 1948 duidelijk een communistische dictatuur. In 1968 brak een kortstondige liberalisering tijdens de zogenaamde Praagse Lente aan. Troepen van het Warschaupact maakten hieraan bloedig een einde. Pas de Fluwelen Revolutie (1989) maakte aan de alleenheerschappij van de communistische partij een einde. Op 1 januari 1993 maakte Tsjechië zich los van Tsjechoslowakije. In 1999 trad het land toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie.
Het dierenleven van Tsjechië is niet zo gevarieerd als het plantenleven. Op berghellingen en in de bossen leven veel konijnen, hazen en reeën. In hoger gelegen gebieden huizen ook gemzen en moeflons. In de vele rivieren en meren komen vooral forel en karper voor. Veel vijvers zijn speciaal voor de kweek van deze soorten vis aangelegd. In het hart van Bohemen ligt Praag, de Gouden Stad. Op het plein Nám. Kinských stond een kopie van de tank waarmee de Russische generaal Lelioesjenko op 9 mei 1945 Praag bevrijdde van de nazi's. Na de revolutie van 1989 ontstond er onenigheid of de tank moest blijven staan of moest worden verwijderd. In april 1991 was de tank een tijdje roze. Een kunstenaar had het gevaarte uit protest 's nachts een roze kleurtje gegeven. Al de volgende dag lag een te klein dekzeil over de tank.
Binnen een week liet het stadsbestuur de tank in de oorspronkelijke groene kleur oververven. Niet lang daarna werd het voertuig van officiële zijde roze geverfd. Uiteindelijk werd het ding alsnog verwijderd. Nu staat de tank in het museum voor de lucht- en ruimtevaart op het vliegveld Kbely. Andere bezienswaardigheden in Praag: De Joodse Wijk, Een bezoek aan de oude joodse kerkhof is een must. De heuvel die je hier ziet, is ontstaan uit plaatsgebrek; soms liggen er wel 9 graven op elkaar. Het joodse museum is eigenlijk te 'danken' aan de nazi's. Zij roofden overal uit Tsjechië synagogen leeg en brachten zo deze collectie bij elkaar. De Praagse Burcht, De van verre zichtbare St. Vituskathedraal domineert de Burcht. Het is de moeite waard om de Triforiumgalerij te bezichtigen.
Meer richting de rivier bevindt zich het "Gouden Straatje", een smal doodlopend straatje met heel kleine huisjes. Dit is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Praag. Deze Praagse Burcht is de grootste Burcht ter wereld. De bouw begon rond 880 en is later in verschillende bouwstijlen afgemaakt. De St. Vituskathedraal is gebouwd rond de overblijfselen van hertog Wenceslas. De bouw van dit kolossale gebouw begon in 1344 en werd pas in 1929 voltooid. In de St. Vitus hangt een kerkklok van 17000 kilogram. Plein Oude Stad Starometske namesti. Het is voor toeristen één van de hotspots van Praag. Het plein is omringd door historische gebouwen zoals de St. Nicolaaskerk, het Kinskypaleis en het Oude Stadhuis.
Karelsbrug of Karluv most is een historisch monument uit 1357. De beelden zijn er 'pas' in de 17e en 18e eeuw op gezet, maar de kleine toren op de brug staat er al 800 jaar en is een overblijfsel van een oudere brug. Andere bezienswaardigheden in Tsjechië: de burcht Karlstejn, een van de grootste trekpleisters van Bohemen. Halverwege de veertiende eeuw gaf keizer Karel IV de opdracht om een veilige bewaarplaats voor zijn kostbare kroonjuwelen, rijksinsignes en relikwieën te bouwen. De Drie gebouwen, Drie zelfstandige gebouwen zijn naar ideologische en inhoudelijke rangorde in het landschap ingepast. Het keizerlijke paleis bevindt zich op het laagste niveau. Een treetje hoger staan een toren en de kerk die gewijd is aan de maagd Maria.
Boven alles uit steekt de Heilige-Kruiskapel, die de kern van het gehele concept vormt. Overweldigend is vooral de al genoemde Heilige-Kruiskapel, waar de kroonjuwelen en relikwieën in een nis achter het altaar werden bewaard. Mariánské Lázne is een kuuroord. Het beroemde kuuroord Karlovy Vary (Karlsbad). Het kuuroord Joeri Gagarin colonnade. De Dertiende bron Becherovka. Deze kruidenlikeur wordt gemaakt volgens een recept uit 1805 van Becher en een onbekende Engelse arts. Oorspronkelijk bevatte de kruidendrank geen alcohol en moest het verlichting brengen bij maagklachten. Om het brouwsel voor de patiënt wat aantrekkelijker te maken, werd alcohol toegevoegd. Sindsdien doen ook gezonde mensen zich tegoed aan het kruidige vocht. Moravský Kras, ongeveer dertig kilometer ten noorden van Brno begint het Moravische Karstgebergte.
De schoonheid van de natuur wordt nog overtroffen door de pracht van de sprookjesachtige druipsteengrotten. De riviertjes en meertjes geven de eeuwenoude grotten een extra glans. Enkele grotten zijn voor publiek opengesteld. Katerinská Jeskyne (grot), De akoestiek is hier zo goed dat er regelmatig concerten gehouden werden. De grot is genoemd naar het meisje Katherina, dat de grotten in liep op zoek naar een verdwenen schaap. Het arme kind verdwaalde en stierf. Punkevní Jeskyne, door de een stukje noordelijker gelegen grot Punkevní Jeskyne slingert de Punkva rivier als een glinsterend lint. Een boottochtje op het water vormt een bijzondere attractie. In de grot voeren gangen naar de bodem van de Macochakloof . Tussen de steile wanden door kun je maar een klein stukje van de hemel zien.
Vlak bij de ingang van de grot leidt een pad (met rode merktekens) omhoog naar de bovenkant van de kloof. De 138 meter diepe kloof is ontstaan doordat het dak van een van de grotten instortte. Aan de naam Macocha (stiefmoeder) is een legende verbonden. De wrede vrouw gooide haar stiefkind over de rand van de kloof. Gelukkig bleef het kind aan een uitstekende tak hangen en werd het gered door de dorpsbewoners. De stiefmoeder was echter minder fortuinlijk. De woedende dorpelingen joegen haar voor straf over de richel. De burcht Buchlov is al van verre te zien. De vesting werd in de dertiende eeuw op de heuvel neergezet om de weg die door het Moravadal van Brno naar Uherske Hradiste liep te beschermen. Als je de trap beklimt die naar de ingang van de burcht leidt, sta je met je hoofd bijna in de kruin van de 'Linde der Onschuld'.
Deze herinnert aan een ridder die aan het einde van de zestiende eeuw van stropen werd beschuldigd en daarvoor ter dood werd veroordeeld. Hij bleef echter volhouden dat hij onschuldig was. Om zijn onschuld te bewijzen, plantte hij een linde met zijn kruin in de grond en de wortels omhoog. Toen de boom wortel begon te schieten, was het bewijs van zijn onschuld geleverd. De evangelische kerk Kezmarok, Wat de kerk uit 1717 zo bijzonder maakt, is dat zij volledig uit hout is opgetrokken. Er werden zelfs geen metalen spijkers gebruikt. Vanaf Cervený Klástor kunnen vlottochten op de rivier de Dunajec gemaakt worden. Deze snelstromende rivier vormt de grens met Polen en kronkelt tussen steile rotswanden door.