Vaticaanstad
Vaticaanstad is een eigen landje in de stad Rome. Vaticaanstad ligt ten westen van de rivier de Tiber en staat onder het gezag van de Paus. Vaticaanstad omvat de Sint Pieter, de Vaticaanse paleizen en Musea en de Vaticaanse tuinen en gebouwen. De gebouwen van Vaticaanstad worden begrensd door de middeleeuwse en Renaissance ommuring langs de Viale Vaticano en de zuilengalerij van het Sint- Pietersplein. Het Vaticaanse museum heeft een imposante collectie kunstwerken.
De Sint-Pieter basiliek is tot 6 of 7 uur ’s avonds te bezoeken. Deze basiliek is gebouwd op de plaats waar de eerste Christelijke keizer Constantijn, tussen 324 en 349, een veel kleinere basiliek bouwde. Deze eerste basiliek werd gebouwd ter nagedachtenis aan de marteldood van de apostel Petrus. Petrus werd in 64 na Christus onder Keizer Nero vermoord. Na meer dan 1000 jaar stond de kerk op instorten. Onder paus Julius II werden er plannen gemaakt voor de bouw van een nieuwe Basiliek. De eerste steen van de nieuwe basiliek werd gelegd op 18 april 1506, door paus Julius II. De vier kolossale zuilen en de bogen waar de gigantische koepel op rust, zouden precies zijn gebouwd boven het graf van de apostel Petrus.
Hier bevindt zich het hoofdaltaar, de ‘confessio’. Aan de rechterkant van het middenschip vindt u een bronzen standbeeld van Petrus, een werk van Arnolfo di Cambio uit de 13e eeuw. Dit is afkomstig uit de oude basiliek. Zijn voet is afgesleten tot een stompje door de eeuwenlange aanrakingen en kussen van de talloze gelovigen. In 1547 benoemde Paulus III Michelangelo als hoofdarchitect. Hij bouwde de basiliek voort in de stijl en geest van Bramante. Michelangelo was verantwoordelijk voor de bouw van de gigantische koepel, die hij ontwierp op 72-jarige leeftijd. Na de dood van Michelangelo werd de bouw voortgezet door diverse architecten.
Deze voegden aan de kruisvormige kerk, een voorportaal toe en maakten van de basiliek een schitterend barokmonument. Bernini ontwierp de marmeren decoraties van het interieur en het grote bronzen baldakijn boven het altaar. In het jubileumjaar 1560 werd onder Bernini de basiliek voltooid en ingewijd door paus Urbanus VIII. De bouw van de St. Pieterbasiliek duurde uiteindelijk circa 120 jaar. Er werkten 10 architecten aan mee, in een tijd waarin 20 pausen aan de macht zijn geweest. Het Sint-Pieterplein werd in de 17e eeuw ontworpen door Bernini. Het plein wordt omgeven door twee symmetrische halfronde colonnades. Deze omarmen letterlijke alle gelovigen die zich op het plein bevinden en symbolisch alle Christenen in de wereld.
In het centrum van de piazza staat een enorme obelisk. Deze is door keizer Caligula vanuit het Egyptische Heliopolis naar Rome gebracht. Het exterieur van de Sint-Pieterbasiliek en de koepel, kunnen het best worden bekeken vanaf een standpunt iets verder terug op de Via della Conciliazione. Het interieur van de Sint-Pieter is overweldigend. De afmetingen zijn enorm. De kerk is 211 meter lang, 110 meter breed en biedt plaats aan 60.000 mensen. Verder heeft de basiliek 44 altaren, 27 kapellen, 778 zuilen en 395 standbeelden. Michaelangelo's Pieta is één van de meesterwerken in de basiliek. Michelangelo schiep dit werk toen hij 20 was. De grotten en de ondergrondse Necropolis zijn ook zeker de moeite waard.
De Necropolis kan alleen worden bezocht met een rondleiding. In de Vaticaanse Grotten liggen de graftombes van de diverse Pausen en heiligen. Een letterlijk hoogtepunt van een bezoek aan de Sint-Pieter is de beklimming van de koepel. U kunt de lift nemen naar het dak, vanwaar u een prachtig uitzicht op Rome heeft. Hier bevindt zich ook een toegang tot de binnenkant van de koepel. Hier hebt u een duizelingwekkend uitzicht op de binnenkant van de basiliek. Voor mensen zonder hoogtevrees is er nog de mogelijkheid om de trappen te beklimmen. Deze bevinden zich in het schuine gewelf van de koepel. Zo bereikt u de top van de koepel, met een grandioos panorama over de stad en de tuinen van het Vaticaan.
Het ontstaan van de Vaticaanse musea is te danken aan paus Julius II, die in 1503 begon met het verzamelen van antieke kunstvoorwerpen. Zijn opvolgers zetten het verzamelen van Griekse, Romeinse en Christelijke kunstwerken voort. De verzameling groeide tot een enorm complex van museumzalen ontstond, met een van de belangrijkste kunstcollecties ter wereld. De gebouwen van de Vaticaanse musea omvatten: De pauselijke gebouwen van het middeleeuwse Apostolische paleis, verfraaid met fresco’s uit de Renaissance, De Sixtijnse Kapel, het ‘piece de resistance’ van de Vaticaanse musea, De bibliotheek van het Vaticaan, De diverse musea zelf met verschillende afdelingen. De eerste musea van het Vaticaan zijn gewijd aan de klassieke Griekse en Romeinse oudheid, en werden gesticht door de Pausen uit de 18e en 19e eeuw.
Hiertoe behoren het Museo Pio-Clementine (Romeinse en Griekse oudheden) en Museo Charamonti en Braccio Nuovo (Romeinse oudheden). Wereldberoemd zijn de Griekse Laocooön-beeldengroep in het Museo Pio-Clementine, evenals de torso van Apollo in het Apollo Belvedere. Ook de Stanze di Raffaello (Raphael zalen) mag u niet missen. De beelden uit de ‘school van Athene’ zijn magnifiek. Een ander hoogtepunt van de Vaticaanse musea is de Sixtijnse Kapel. Paus Sixtus IV liet deze kapel bouwen tussen 1477 en 1481. Hij liet schilders uit Umbrië en Florence komen om muurschilderingen te maken (Perugino, Sandro Botticelli, Domenico del Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, en Luca Signorelli). De drie Pausen na Sixtus IV brachten geen wijzigingen aan in de kapel.
Paus Julius II besloot echter opdracht te geven aan Michelangelo, om de bestaande sterrenhemel in het gewelf over te schilderen met fresco’s. Michelangelo schiep een meesterwerk in de negen gedeelten van het plafond. De schildering is een epos, dat de geschiedenis van de mensheid afbeeldt van de Schepping tot de Zondvloed. Twintig jaar later deed Paus Paulus III weer een beroep op Michelangelo, om de wand boven het altaar te beschilderen over de oude fresco’s van Perugino. Michelangelo schiep hier een grootse afbeelding van het Laatse Oordeel. Paus Paulus III vierde de inwijding van dit monumentale werk, dat Rome vulde met ‘wonder en verbazing’. Door eeuwenlange vervuiling en aanslag waren de fresco’s grauw en vuil geworden, zodat in de jaren ’80 tot een restauratie werd besloten.
Het restauratieproject van de schilderingen in de kapel heeft 18 jaar in beslag genomen, waarvan de restauratie van de fresco’s van Michelangelo alleen al 14 jaar in beslag nam. Onder Paus Pius XI kreeg de schilderijencollectie van het Vaticaan een definitieve plek, de Pinacoteca. Hier kunt u een aantal prachtige meesterwerken uit vooral de Italiaanse Renaissance bewonderen. Hoogtepunten zijn werken van Caravaggio, da Vinci en Raphael. Het Etruskische museum toont huisraad en archeologische vondsten van de Etrusken. Dit volk woonde in Midden Italië voor de komst van de Romeinen. Het Egyptische museum bevat standbeelden uit Rome en omgeving, die in de tijd van de Romeinse Keizers uit Egypte zijn gehaald. Uit 1973 stamt een moderne afdeling waar een aantal recente collecties zijn tentoongesteld. Hier bevindt zich ook het Missie & Etnologisch museum, met voorwerpen van buiten-Europese culturen en de Galerie van Moderne Religieuze Kunst, met een verzameling van schilderijen, sculpturen en grafische kunst van hedendaagse kunstenaars.
U kunt een wandeling maken door de tuinen van het Vaticaan, die dateren uit de Middeleeuwen. In die tijd ommuurde paus Nicolaas II het gebied van wijngaarden en boomgaarden achter het pauselijke paleis. In de volgende eeuwen werden de pauselijke tuinen steeds uitgebreid en gewijzigd, tot de huidige Italiaanse tuinen met hun karakteristieke heggen ontstonden. In de tuinen staan diverse fonteinen en bouwwerken, die door allerlei landen zijn geschonken. Het mooiste gedeelte is het park van de Villa Pia met prachtige dennen.