vogelpest

In een reeks Zuidoost-Aziatische landen (Thailand, Cambodja, Indonesië, Singapore, Zuid-Korea, Hongkong) woedt sinds december 2003, maar mogelijk al veel langer, een epizoötie (= epidemie onder dieren) van vogelpest of vogelgriep (Engels: Avian Flu).

Voor de reiziger is het risico om vogelpest op te lopen, mits hij/zij zich enigszins in acht neemt , verwaarloosbaar klein; het risico van ziektes als dysenterie, tyfus, malaria, tuberculose of van een verkeersongeluk in die landen is vele malen groter.

De internationale belangstelling voor de vogelpest in Zuidoost-Azië heeft een andere reden: het griepvirus dat vogelpest veroorzaakt, is een influenza-A-virus.

Mensen kunnen ook ziek worden van influenza-A-virussen: in Nederland hebben wij jaarlijks in de winter een flink aantal zieken door influenza, die mensen hebben “griep” (niet te verwarren met “een verkoudheid”). Daarbij gaat het echter om virussen van een ander subtype influenza-A, een type dat zeer besmettelijk en nogal ziekmakend is voor mensen. De subtypen die bij mensen voorkomen zijn bekend en veranderen elk jaar een klein beetje. Hiertegen worden elk jaar vaccins ontwikkeld, zodat mensen met een hoog risico op een ernstig beloop gevaccineerd kunnen worden.

Het vogelpestvirus dat nu in Zuidoost-Azië woedt, kan weliswaar ook mensen en andere dieren ernstig ziek maken en zelfs doen overlijden, zo is inmiddels gebleken, maar het virus is niet erg besmettelijk: het is alleen op mensen overgedragen na intensief contact met ziek pluimvee en niet van mens op mens.

Het influenza-A-virus kan zich echter gemakkelijk veranderen en de grote angst van de internationale gezondheidsautoriteiten is dan ook dat een mens gelijktijdig met zowel het menselijke influenzavirus als het vogelpestvirus wordt geïnfecteerd en beide virussen zich mengen, waardoor een nieuw griepvirus ontstaat dat niet alleen ziekmakend, maar ook zeer besmettelijk is voor mensen. Dan kan een zogenaamde pandemie, een wereldwijde epidemie ontstaan: dat nieuwe virus kan zich zo snel over de wereld verspreiden dat we niet op tijd het juiste vaccin kunnen maken om de wereldbevolking te beschermen.

Voor zover we weten, is er drie keer eerder een dergelijke pandemie geweest, de eerste, die van de “Spaanse griep” in 1918, heeft tenminste 20 miljoen, maar misschien wel 50 miljoen mensen wereldwijd het leven gekost. De twee latere, in 1957 en 1968, hebben elk naar schatting een miljoen doden geëist. Voldoende redenen voor zorgen dus, maar niet voor de reiziger naar die landen.

Bron: Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering

Handige links:

Opens internal link in current windowL.R.C.

Opens internal link in current windowTravelclinic

Opens internal link in current windowG.G.D.