Zimbabwe

Zimbabwe grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Ongeveer 2000 jaar geleden migreerden Bantu-sprekenden, inclusief de voorouders van de Shona, naar het huidige Zimbabwe. De ruïnes van Groot Zimbabwe getuigen hiervan. In de eerste helft van de 19 de eeuw werd het gebied voornamelijk bewoond door de Shona en de Matabele. De Matabele stonden onder leiding van koning Mzilikazi en waren vooral veeboeren. De 'British South Africa Company', onder de leiding van Cecil Rhodes, startte in 1888 met de ontginning van de aanwezige ertsen. Hij noemde het gebied naar zichzelf: Rhodesië. Het was de start van de kolonisatie. De lokale bevolking wordt ondergebracht in reservaten, terwijl de blanken de beste landbouwgronden bezetten.

De Ndebele en later ook de Shonastam kwam in opstand, maar deze mislukte. In 1923 kreeg het gebied zelfbestuur en werd het een Britse kolonie, met als naam Zuid-Rhodesië. Op 11 november 1965 riep de blanke regering onder leiding van Ian Smith de onafhankelijkheid uit van Rhodesië. In 1979 ging het land Zimbabwe Rhodesië heten. Zimbabwe wordt beheerst door een plateau met een bergrug die de centrale ruggengraat vormt. Deze bergrug vormt de scheiding tussen twee stroomgebieden, met een waterafvoer naar het noordwesten in de Zambezi en naar het zuidoosten in de rivieren Limpopo en Save.

Het noordelijk gedeelte van de bergrug is de Mvurwi-bergketen met toppen als Mount Mvurwi met een hoogte van 1748 meter en Mount Chikonyora met een hoogte van 1731 meter. De Mashava-heuvels vormen het centrale gedeelte en de Matopo het zuidelijk gedeelte van de bergrug. Dit gebied, Highveld genaamd, is het meest vruchtbare gebied van Zimbabwe en je vindt er ook de meeste stedelijke gebieden. In een groot aantal wildparken wordt de rijke fauna beschermd. De wildparken van Zimbabwe maken dertien procent van de oppervlakte van het land uit. In het Hwange National Park treffen we de grootste kuddes olifanten en buffels van Afrika aan.

In het Lake Mutirikwi National Park, bij Masvingo leven nog de zeldzame witte neushoorn, oribies en nyala’s. Over geheel Zimbabwe verspreidt, treft men voornamelijk in de wildparken nog leeuwen, giraffen, elanden, waterbokken, zebra’s en ander wild in redelijke hoeveelheden aan. Harare, voor de onafhankelijkheid Salisbury geheten, is de grootste stad van Zimbabwe. De stad is een belangrijk verkeersknooppunt en een belangrijk industriecentrum. Vroeger was dit een deel van het Shona Chiefdom Neharawa waaraan de stad ook zijn naam te danken heeft. Harare is een prachtige stad, hoog op het centrale plateau van het land.

Het is een stad met moderne gebouwen en veel verschillende parken en tuinen. Oriëntatie in het centrum van Harare is eenvoudig: alle straten die noord-zuid lopen heten -Street en de straten die oost-west lopen -Avenue/Road .De straten zijn bezaaid met alle kleuren volgens de seizoenen. In 1902 werd de spoorlijn vanuit Zuid-Afrika via Bulawayo naar Harare doorgetrokken, nadat in 1899 de spoorlijn uit Beira hier al was aangelegd. In het park bij het Monomatapa Hotel ligt een vijver die gegraven is ter ere van de kroning van George VI in 1937. Bij een grote den zul je een brievenbus aantreffen. Deze brievenbus wordt alleen in de maand december gebruikt als kinderen hun brief aan ‘Santa Claus’ opsturen. Een plaatselijke organisatie zorgt voor de beantwoording van de brieven.

In het park vind je een aantal herdenkingsmonumenten, maar ook een model van de Victoriawatervallen. Bij de Public Gardens wordt iedere zondag een markt gehouden waar lokale producten zoals houtsnijwerk, kleding, haakwerk en sieraden te koop zijn. Een aantal musea in Harare zijn National Gallery of Zimbabwe, het Queen Victoria Museum en het MacGregor Geological Museum. Andere bezienswaardigheden zijn: Nationale Botanische Tuin, Chapungu Kraal, The Town House, Het Nationaal Archief (met dagboeken van David Livingstone), African Unity Square, Parliament Buildings en de Anglicaanse Kathedraal. Net buiten de stad aan de weg naar Bulawayo ligt de Heroes’ Acre.

Dit is het nationale gedenkteken, ontworpen door architecten uit de volksrepubliek Korea, ter herinnering aan de onafhankelijkheidsoorlog. Ongeveer elf kilometer buiten de stad aan de weg naar Bulawayo kom je het slangenpark tegen. Het park huisvest de meeste van de slangen die in Zimbabwe nog veel in het wild voorkomen. In Het Larvon Vogeltuinen leven ongeveer 400 vogelsoorten die in Zimbabwe voorkomen. In het park is ook een meer met watervogels. Mukuvisi Woodlands is een wildpark binnen de grenzen van de stad. Dit 109 hectare grote park is belangrijk voor het onderwijs in de stad Harare.

Veel scholen maken tochten naar dit park waar zij in de natuur leren wat voor belang de flora en fauna voor de mensheid hebben. Dieren die in dit park leven zijn Olifanten, neushoorns, impala’s, zebra’s, steenbokken, gnoes, duikers en tsessebes.  Bulawayo is iets kleiner dan Harare en is een belangrijk verkeersknooppunt en een belangrijk industriecentrum. Bulawayo bevindt zich op de plaats waar eens de kraal stond van de Ndebele koning, Lobengula. Deze koning leefde hier toen de eerste kolonisten en missionarissen in Matabeleland aankwamen. Bulawayo is omgeven door parken. Ook kun je de mooie Victoriaanse gebouwen bewonderen. De straten zijn zeer ruim aangelegd.

Bezienswaardigheden in Bulawayo: City Hall en park, The Art Gallery, Tredgold Building, General Post Office, High Court, Kathedraal toegewijd aan de Maagd Maria, Railway Museum, Central Park en Centenary Park, Museum of Natural History, Ascot Race Course en Mzilikazi Arts and Craft Centre. Ten westen van Bulawayo aan de oevers van de rivier de Kame liggen de Khami Ruines. Khami is ontstaan na de de massale uittocht uit Great Zimbabwe. De Victoria Falls behoren tot Zimbabwes bekendste geografische creaties en ze zijn een belangrijke toeristische attractie. Over een breedte van 1708 meter stort het water zich als een gesloten gordijn ongeveer honderd meter in het ongeveer zestig meter brede ravijn. In 1855 werden de Victoria Falls ontdekt. In het noordwesten van Zimbabwe kom je dit prachtige meer Lake Kariba tegen. Het meer is ontstaan door de bouw tussen 1955 en 1959 van de Kariba-dam in de Zambezi-rivier.

De grens tussen Zimbabwe en Zambia loopt dwars door het meer. Deze gebieden vormen het Matusadona National Park en Cheta Safari Area. In het meer zijn twee grotere eilanden die vooral voor het toerisme gebruikt worden, te weten Spurwing Island en Fothergill Island. Langs het meer ligt ook een aantal wildparken. Voor de sportvissers een waar paradijs. Op zeventien kilometer van Mutare komt men eerst door het grote Bunga Forest Botanical Reserve. Door de mist is hier een welhaast tropisch regenwoud ontstaan. De Vumba ligt op de hellingen van de Vumba Mountains, die ook wel de bergen van de mist genoemd worden. Diverse paden voeren door dit woud, langs kristalheldere vijvers, meertjes, watervalletjes en perken met vele bloemensoorten als protea’s, orchideeën, lelies, azalea’s etc.

Het wild is beperkt tot duiker, bosbok, rivierzwijn, baviaan en grijze meerkat. Nationale Parken in Zimbabwe: Chimanimani Nationaal Park. De Chimanimani Mountains liggen in het zuidelijke gedeelte van de Eastern Highlands en hebben als hoogste top de Binga met 2440 meter. Chinhoyi Caves.  De Chinhoyi Caves zijn de belangrijkste bezienswaardigheid in het 148 hectare grote recreatiepark. De grotten liggen 115 kilometer ten noordwesten van Harare, op de weg naar Kariba. Het meertje is ongeveer honderd meter diep en onder het wateroppervlak zijn verschillende grotten en holen.

Gonarezinou Nationaal Park: Het park heeft een enorme rijkdom aan wild, vooral olifanten en nyala’s. De olifanten die in het park voorkomen zijn groter en hebben zwaardere slagtanden dan andere olifanten in Zimbabwe en ze zijn zeer agressief. Eén van de olifanten, Kabakwe, waarvan men denkt dat hij de zwaarste slagtanden heeft die er voorkomen, mag in tegenstelling tot zijn soortgenoten ook niet buiten het park geschoten worden. Een olifant met de naam Dhlulamithi  dat ‘groter dan de bomen’ betekent, werd hier in augustus 1967 afgeschoten. Het dier bleek een linker slagtand te hebben van 62 kilo en een rechter van 48 kg. Dat zijn de grootste en zwaarste die ooit ten zuiden van de Zambezi zijn gevonden.

Hwange Nationaal Park: Ted Davidson bereisde het park en schatte de aantallen aanwezige dieren. Daarna begon hij met de opzet van een bescherming tegen stroperij en de opzet van toerisme. Van de olifanten waren er nog geen duizend over en de zwarte en witte neushoorn waren helemaal uitgestorven. Op veel plaatsen liet hij water boren en zo ontstonden door het gehele park drinkplaatsen. Ook in de droge tijd bevatten deze drinkplaatsen een redelijke hoeveelheid water. Daardoor was er een enorme groei van wild. In het midden van de jaren zeventig had het Hwange National Park de grootste concentratie olifanten. Deze 20.000 olifanten zorgden ervoor dat het gebied door overbevolking vernield werd. Het aantal is thans teruggebracht tot circa 12.000 olifanten, wat voor het natuurlijke evenwicht in het park zorgt. Naast de olifant komen in het park ook buffels, zebra’s, giraffes, sabelantilopen, koedoes, impala’s en nog duizenden andere dieren voor zoals gnoes, tsessebes, hartebeesten en paardenantilopes. In de meertjes zie je krokodillen en nijlpaarden.

Voor de vogelliefhebber zijn hier ongeveer vierhonderd verschillende soorten vogels. De roofdieren als de leeuw, de gevlekte hyena en de luipaard komen door het gehele park voor terwijl de cheetah en de bruine hyena maar in bepaalde delen van het park leven. Het noordelijke gedeelte van het park bestaat voor het grootste gedeelte uit bossen. Het centrale en zuidelijke deel van het park zijn uitlopers van de Kalahari-woestijn. Dat deel bestaat overwegend uit zandvlaktes met hier en daar schaarse begroeiing. Vroeger moet het park geheel woestijn geweest zijn. In de zuidoosthoek zijn nog de ‘versteende’ zandduinen uit dit tijdperk waarneembaar. Na de droge tijd kwam een natte periode waarin de rivieren zich een weg baanden naar de binnenlandse meren en naar de moerassen van Botswana.

Lake Chivero Recreational Park: Dit park is ontstaan in 1952 na de bouw van de Manyame Poort Dam in de Manyame of Hunyani rivier. Het park bestaat behalve uit bos ook uit grasland. De oorspronkelijke bewoners van het park zijn duikers, steenantilopen, buffels, wrattenzwijnen, oribies, rietbokken, sabelantilopen, luipaarden, bavianen en andere apensoorten. Er zijn hier ook andere dieren geïntroduceerd waarvan de meeste zich al goed aan hun nieuwe woonomgeving hebben aangepast. Deze dieren zijn giraffes, koedoes, zebra’s, impala’s, waterbokken, elanden en tsessebes. In het meer treft men behalve 23 vissoorten ook krokodillen aan. Bovendien bevolken ongeveer 250 vogelsoorten het park waaronder de struisvogel.

Lake Mutirikwi: Lake Mutirikwi ontstond na de bouw van zestig meter hoge en de 305 meter lange dam in de rivier de Mtilikwe. Lake Mutirikwi heeft een oppervlakte van 9100 hectare. Op de vele eilanden van het meer komt een groot aantal vogels voor, maar ook nijlpaarden hebben hier hun woonplaats gevonden. Vlak bij de dam ligt een jachthaven die een uitgangspunt is voor boottochten op het meer.

Game Reserve: Aan de noordzijde van Lake Mutirikwi ligt het grote Game Reserve. In de omgeving kun je het grootste aantal soorten antilopen van Zimbabwe aantreffen zoals de zeldzame oribies, Lichtenstein’s hartebeest, blesbok en nyala. Daarnaast zie je in dit park giraffes, witte neushoorns en buffels. Het aantal jonge dieren is ook groot. Vooral de jonge neushoorns zijn erg populair. Mana Pools: Het Mana Pools National Park is een gedeelte van de omvangrijke Zambezi-vallei. Een wildernis met een oppervlakte van 219.000 hectare ligt tussen de Karibadam en de grens met Mozambique. Het gebied is zeer rijk aan wild en ook vele vogelsoorten zijn hier goed vertegenwoordigd. Behalve veel olifanten leven hier kuddes buffels, de witte neushoorn, de giraffe en de gnoe komt al het wild hier in groten getale voor.

Het park herbergt ondanks de vele stroperijen het grootste aantal zwarte neushoorns in de wereld. Leeuwen, luipaarden en hyena’s komen over het gehele park veel voor. De cheetah zie je maar in bepaalde gedeelten van het park en er leeft een groot aantal roedels wilde honden in het park. In de rivier zijn grote aantallen nijlpaarden en krokodillen maar ook bepaalde haaiensoorten. Matobo Nationaal Park: De heuvels van Matobo Nationaal park liggen verspreid. Door erosie zijn ongeveer drieduizend miljoen jaar geleden wonderlijke natuurlijke bouwwerken van rotsen ontstaan. De Ndebele koningen noemden deze heuvels Amatobo ofwel kaalhoofdigen. Uit verschillende opgravingen en schilderingen in de grotten en op rotsen in het gebergte blijkt dat al 40.000 jaar geleden in dit gebied sprake is geweest van menselijke bewoning.

De bergen waren het toneel van de Indaba ‘beraadslaging tussen stamoudsten’ die Cecil Rhodes hield met de Ndebele leiders in 1896. Cecil Rhodes werd hier begraven op de plaats die hij daar zelf voor gekozen had. 42.500 ha van de heuvels maken nu deel uit van het nationale park dat in 1904 gesticht werd met de opening van een wildpark in het noordelijke gedeelte van de heuvels. Daar bracht men sabelantilopen, waterbokken, rietbokken, elanden, giraffes en zelfs een kameel bijeen. Door het park heen liggen veel dammen. In het gehele park kun je klipspringers en bosbokken tegenkomen. Ook de luipaard komt hier voor.

In de Whovi Wildlife Section ten westen van de weg Bulawayo-Kzei tref je het meeste groot wild aan. Van de 189 in Zimbabwe voorkomende diersoorten leven er 88 in de Matobo-heuvels. Ook komen er ongeveer 330 vogelsoorten in het gebied voor en niet te vergeten de grootste concentratie van zwarte adelaars in Afrika. Matusadona Nationaal Park: Dit nationale park is in het westen begrensd door de rivier de Ume en in het oosten door de Sanyati. Tweederde ligt in het Zambezi Escarpment, dat hier gevormd wordt door de zeshonderd meter hoge Matusadona-heuvels waaraan ook de naam is ontleend. De noordelijke grens van het park is het Karibameer waar langs de kustlijn na 25 jaar nog steeds ‘verdronken’ wouden in het water staan. Een groot aantal dieren van de operatie-Noach is hier in het park terechtgekomen. Door verandering van omgeving is van een aantal dieren zoals de waterbok en de bosbok het aantal sterk teruggelopen in dit gebied. Ook het geringe aantal paardenantilopen en elanden is verontrustend.

De impala, het wrattenzwijn, de koedoe en de zebra komen hier achter in grote aantallen voor. De sabelantilope komt op sommige plaatsen in kleine kuddes voor. Het aantal van zeshonderd olifanten wordt streng in de gaten gehouden om overbevolking te voorkomen. Het aantal buffels groeit ieder jaar en kuddes van ongeveer duizend dieren zijn zeker geen ongewoon verschijnsel in dit park. In het gehele park heen tref je roofdieren als leeuwen, luipaarden, hyena's en cheetahs aan. Er is een kleine populatie zwarte neushoorns. De nijlpaarden komen in groten getale in het meer voor maar ook op het land, om daar te grazen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat er op elke tweehonderd meter langs de oevers van het meer een volwassen krokodil voorkomt. In het park komen ongeveer 270 verschillende soorten vogels voor.

Nyanga Nationaal Park: Het Nyanga Nationaal Park vormt een geheel met het aan zijn zuidgrens gelegen Mtarazi Falls National Park. Door het gebied stroomt een groot aantal riviertjes. Het park wordt gedomineerd door de hoogste berg van Zimbabwe, Inyangani . De rivier de Pungwe ontstaat aan de voet van de berg en stroomt zuidwaarts door het park. De Mtarazi watervallen, een eindje zuidelijker, zijn de hoogste watervallen van Zimbabwe. In twee gedeelten storten zij zich over de granietrotsen in het dal van de rivier de Honde. Een andere bijzondere waterval is de Nyangombe. In het gebied komt ook wild voor, buffels en leeuwen zwerven hier rond, komende uit de richting Mozambique. Luipaard en hyena komen hier ook regelmatig voor net als grote aantallen antilopen. Men treft ook soorten als koedoe, rietbok en klipspringer aan. Maar het meest bekend zijn de blauwe duiker en het samango-aapje. De meren bij de verschillende dammen en de riviertjes zitten vol met forel. Vlak bij de Mare-dam zijn wat ruïnes.

Foto Zimbabwe

Standaard Informatie:

Naam: Zimbabwe

Hoofdstad: Harare

Valuta: Zimbabwaanse dollar

Inwoners: 11.350.111

Taal: Shona, Ndebele & Engels