Azerbeidjzan

Azerbeidjzan ligt aan de westkust van de Kaspische zee. De betekenis van Azerbeidjzan is land van de eeuwige vlammen. Dit omdat er al eeuwenlang vlammen op de bergen branden door vanwege de olie in de Kaspische zee. De Kaspische is ook de thuisbasis voor de steur.

In het noorden ligt het Grote Kaukasus gebergte en in het westen het Kleine Kaukasus gebergte. De andere landen waar Azerbeidjzan aan grenst zijn Rusland, Georgië, Armenië en Iran. Azerbeidjzan is door verschillende landen bezet geweest. Waaronder de Perzen, Arabieren, Turken, Britten en de Russen. De Russen waren de laatste die Azerbeidjan bezette, deze bezetting duurde van 1920 t/m 1991. In dat jaar werd Azerbeidjzan onafhankelijk.

De Koera is de belangrijkste rivier met een lengte van 1530 kilometer. Vanaf de stad Mingetsjaur vormt de Koera een grote vlakte wat voor een groot deel onder het zeeniveau ligt. De grootste zijrivier van de Koera is de Aras, deze rivier vormt een grensrivier tussen Turkije en Armenie en Iran en Azerbeidzjan. Het klimaat in Azerbeidzjan is het klimaat verschillend. Bij de kust van de Kaspische Zee heeft veel wind, door de wind blijft de temperatuur aangenaam. In de winter is het niet al te koud, dit verandert wel in de bergen. Hoe hoger hoe kouder.

In het midden van het land is het droog en het zuiden is het vochtig. Hier zijn dan ook bossen te vinden. Het schiereiland Apsjeron wat aan de Kaspische zee ligt is vooral interessant vanwege de olievoorraden. Ondanks de olie is Azerbeidjzan geen welvarend land, het is zelfs een arm land te noemen. Dit omdat de Kaspische zee geen verbinding heeft naar andere landen. Sinds 24 mei 2005 loopt door Azerbeidjzan de Bakoe-Tbilsi- Ceyhan pijpleiding. Deze pijpleiding begint in Bakoe en loopt via Georgië en Turkije naar de kustplaats Ceyhan aan de Zware Zee.

De hoofdstad Bakoe is tevens op dit schiereiland gevestigd. De Maagdentoren Qiz Qalasi is ongeveer 600 jaar voor Christus gebouwd. Deze toren werd in de 12e eeuw een nationaal symbool, en had een verdedigende functie. De toren wordt gezien als symbool voor liefde en vrijheid. Dit vanwege de legende van een rijk meisje, een maagd wat een verboden liefde had met een arme jongen. Het rijke meisje; een machtige prinses werd door haar vader opgesloten in deze toren. Nadat ze was vrijgelaten had ze nog steeds geen toestemming van haar vader om me deze jongen te trouwen had het leven voor haar geen zin meer. Ze is toen de toren opgeklommen en heeft zichzelf in de Kaspische zee gegooid. Sindsdien heet de toren Maagdentoren. De toren staat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst.

Bakoe is een van de grootste en oudste steden van Oost Europa. Bakoe is de belangrijkste havenstad aan de Kaspische zee dit in verband met de oliepijpleiding.  In Bakoe zijn veel archeologische opgravingen gevonden van 6000 voor Christus. Bakoe was een van de grenssteden van het Perzische Rijk. De naam Bakoe is Perzisch en betekent geslagen door de wind. In verschillende seizoen heeft Bakoe harde winden. Bakoe heeft een amfitheater en een historisch paleis met stadsmuren genaamd Shirvan Shahs. Een voormalige moskee is omgebouwd tot een museum.

De tweede stad van Azerbeidjzan is Gäncä, gelegen in het noordwesten bij de gelijknamige rivier. De stad Gäncä werd in de 5e eeuw na Christus opgericht. Het gebied rondom Gäncä is bekend vanwege de Kapaz gebergte en de 7 meren bij dit gebergte. Vooral het Geygel meer, dit meer is geschikt voor kanoen en zwemmen. Dichtbij de weg naar Bakoe liggen de ruines van het oude Gäncä. Ongeveer op 20 kilometer van Bakoe staat de Tempel van de Vuuraanbidders.

Deze 17e eeuwse tempel werd vroeger verlicht door middel van houtvuren maar tegenwoordig wordt het verlicht door middel van aardgas. In de plaats Semaha was vanaf de 6e eeuw de woonplaats van de Shirvan dynastie. De leden van de Shirvan dynastie liggen begraven in het Mausoleum van de Zeven Koepels. Dit Mausoleum stamt uit de 10e eeuw

Foto Azerbeidzjan

Standaard Informatie:

Naam: Azerbeidzjan

Hoofdstad: Bakoe

Valuta: Azerbeidzjaanse manat

Inwoners: 8.177.717

Taal: Azeri