Azie

Azië is het grootste continent ter wereld. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Noordelijke IJszee, in het oosten en zuidoosten aan de Grote Oceaan en in het zuiden aan de Indische Oceaan. In het jaar 2006 telt het continent circa 3,97 miljard inwoners, ofwel 61% van de totale wereldbevolking (6,50 miljard). Azië bedekt met een oppervlakte van 43.810.000 km², 8,6% van de totale oppervlakte van de Aarde en 29,4% van de totale landoppervlakte.

Het continent Azië wordt gedefinieerd door Europa en Afrika af te trekken van de Afrika-Euraziatische landmassa. De precieze grenzen van het continent zijn vaag (speciaal voor niet Cartografen). Azië en Afrika zijn van elkaar gescheiden door het Suezkanaal (Landengte van Suez). De grens van Europa en Azië loopt grofweg via de Dardanellen, de Zee van Marmara, de Bosporus, de Zwarte Zee, het gebergte de Kaukasus (niet geheel onomstreden sommigen plaatsen de lijn via de Koema-Manytsjlaagte), de Kaspische Zee, de rivier de Oeral (volgens anderen de rivier de Emba) en het gebergte de Oeral naar Nova Zembla.

Voor cultuur zit je in Azië helemaal goed. Door de bewogen geschiedenis en het koloniale verleden van veel Aziatische landen, zijn er veel culturele schatten te vinden. Of het nu gaat om architectonische hoogstandjes zoals de tempels van Angkor in Cambodja, de levensstijl van verschillende stammen in Vietnam, Thailand en Maleisisch Borneo of de prachtige koloniale hotels in de verschillende landen, in elk Aziatisch land komt de cultuurliefhebber aan zijn trekken. De stadjes Hoi An en Hue in Vietnam, Luang Prabang in Laos en Ayuthaya in Thailand zijn World Heritages Sites van UNESCO en zijn zeker een bezoek waard. Echte cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Sri Lanka. In de culturele driehoek vindt u heilige grotten, tempelruïnes en compleet verdwenen steden. De Vietcong tunnels van Cu Chi, het Ho Chi Minh Mausoleum en de Killing Fields in Cambodja zijn enkele voorbeelden van historische overblijfselen die de geschiedenis een gezicht geven. Voor wat Nederlandse resten gaat u naar Malacca in Maleisië of bezoekt u het JEATH museum bij de brug over de River Kwai waar Nederlandse krijgsgevangen gewerkt hebben.

Voor architectonische hoogstandjes kunt u naast de tempels van Angkor en de Unesco sites ook terecht in Bangkok waar enkele van de mooiste tempels en paleizen van Thailand staan. In Georgetown, de hoofdstad van het eiland Penang bij Maleisië kunt u zelfs overnachten in een museum. De Cheong Fatt Tze Mansion heeft in 2000 de UNESCO's Asia-Pacific Heritage Award for Conservation gewonnen. 16 Unieke themakamers van bijzondere afmetingen vertonen de interieurstijlen van verschillende perioden van menselijke beproevingen in Penang. Wat primitieve kunst betreft is de stad Kuching in Maleisië een aanrader.