Jordanië

Jordanië is een land ten oosten van de rivier de Jordaan, gelegen tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever in het westen, Irak in het Oosten, Syrië in het noorden en Saoedi-Arabië in het zuiden. Jordanië was tot 1917 onderdeel van het Ottomaanse Rijk, toen dat door de geallieerde troepen verslagen werd gedurende de Eerste Wereldoorlog.

Het land ging in 1922 deel uit maken van het Britse mandaatgebied Op 1 maart 1946 werd het land formeel onafhankelijk en heette toen Transjordanië. In 1951, gedurende het korte leiderschap van Koning Talal, werd een liberale grondwet ingevoerd. Jordanië werd een constitutionele monarchie. Na een staatsgreep in 1957 verspreidde Koning Hoessein (1953-1999) echter het parlement. Daarna regeerde hij praktisch als dictator, totdat hij in 1992 politieke partijen weer toestond. In 1993 hield Jordanië, voor het eerst sinds 1956, verkiezingen waar meerdere partijen aan meededen. In 1994 werd een vredesverdrag getekend met Israël.

Jordanië is van noord naar zuid ongeveer 380 kilometer lang en van oost naar west ongeveer 400 kilometer breed. De scheidslijn tussen beide gebieden wordt gevormd door de Jordaanvallei met zijn markante topografische ligging. Hij maakt deel uit van een groot tektonisch breukvlak, dat zich van de Libanese Bekaa-vallei uitstrekt tot Oost-Afrika.

In het centrale bereik op Jordaans gebied ligt de Dode Zee. De zee ligt 392 meter onder zeeniveau en is daarmee dieper dan elk ander droog punt in de wereld. Ten zuiden van deze extreem zoute binnenzee zet de Jordaanslenk zich voort in de Wadi Araba. Dit is een droog dal dat ingebed ligt tussen de hoogvlakte van de Negev en het berggebied van Moab.

De Wadi Araba klimt eerst steil omhoog en vervolgens daalt hij geleidelijk af naar de Golf van Akaba. De Djebel Mubrak, een 1.727 meter hoge berg, verheft zich twintig kilometer ten zuiden van Petra. De gebieden met voldoende neerslag waren twee tot drie generaties geleden deels nog dicht met bossen begroeid.

Door overmatige houtkap en overbeweiding is het aantal bomen drastisch gedaald. Tegenwoordig zijn steeneiken, eucalyptussen, acacia's, moerbeibomen en olijfbomen dun gezaaid aan weerszijden van de Jordaan. Er zijn nieuwe programma's gestart voor bosaanplant. Vooral de aanplant van de aleppoden is succesvol. Het woestijngebied en de steppen in het oosten zijn van nature schaars begroeid.

Hier vind je slechts kale doornstruiken en alsemachtige gewassen. Na de voorjaarsregen is hier een fascinerende rijkdom aan planten te bewonderen. In de woestijn leven kamelen woestijnvos, jakhals, kameleon, gieren en schorpioen. In het reservaat van Shaumari leven nog gazellen antilopen en oryxen.

De kuddes geiten en schapen zijn wel overal te vinden. Langs de rivieren de Jordaan en de Jarmoek ligt een vogelrijk gebied waar onder meer reigers en nijlganzen voorkomen. Het natte gebied rond de oase Azraq is van bijzondere betekenis als verblijfplaats voor diverse soorten trekvogels. De hoofdstad Amman ligt op een hoogte van 750 tot 1.000 meter uitgestrekt over zeven heuvels.

Vanaf hier zijn alle belangrijke bezienswaardigheden van het land, of het nu Petra, Akaba, Jerash, de woestijnpaleizen of de Dode Zee betreft, gemakkelijk in een dagrit te bereiken. In de soek van Amman zijn diverse dingen te koop zoals groenten en fruit, kippen, kruiden en mierzoete lekkernijen, parfums en houten kamelenbeeldjes, waterpijp, en de keffiye, de zwart-witgeruite hoofddoek van de Palestijnen.

Petra is de oude hoofdstad van de Nabateeërs. De stad werd door een Britse dichter ooit omschreven als 'rozerode stad, half zo oud als de tijd'. Iemand anders noemde de stad een 'sarcofaag van een oeroude beschaving'. Deze metaforische omschrijvingen zijn niet overdreven. De ruïnes van Petra, de 2.000 jaar oude handelsstad van de Nabateeërs waar ook koningen zetelden, is een schitterend, maar ook mysterieus architectonisch wereldwonder. Het belangrijkste monument van Petra is het schattenhuis.

Deze imposante façade is in heel de wereld bekend, omdat deze werd gebruikt als decor in de slotscène van Indiana Jones and the Raiders of the Lost Arc . Ongeveer vijftig kilometer ten oosten van Akaba ligt een van de meest fascinerende woestijnlandschappen ter wereld: de surrealistisch aandoende Wadi Rum met zijn ruw uitgesleten bergtoppen van graniet en zandsteen.

Andere bezienswaardigheden zijn vroegchristelijke ruïnes van Siyagha en El Mukhayyet, de mozaïeken van Madaba, warme bronnen van Hammamet Ma'in, de ruïnes van de voormalige Romeinse stad Gerasa/Jerash en de nabijgelegen burcht Qala'at er-Rabat van Ajlun en voor de duikers is Akaba een goede bestemming. Akaba ligt aan de Golf van Akaba.

Foto Jordanie

Standaard Informatie:

Naam: Jordanië

Hoofdstad: Amman

Valuta: Jordaanse dinar

Inwoners: 6.198.677

Taal: Arabisch